Над 300 полицаи ще охраняват изборния ден в Шуменско

11:04, 21 окт 15 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 300 служители на Областната дирекция на МВР – Шумен са ангажирани да охраняват избирателните секции и да се грижат за реда и спокойствието на територията на областта преди и по време на изборите за общински съветници и за кметове и за национален референдум на 25 октомври 2015 г. Това съобщиха от пресцентъра на МВР в Шумен.

162 са секциите на територията на Районно управление Шумен. На разположение на полицейското управление са седем мобилни групи, като във всяка от тях са включени разследващи полицаи и криминалисти. Подвижните групи ще следят за спокойствието на гражданите и за недопускане на нарушаване на обществения ред. Ще реагират и на подадени сигнали при нарушения на Изборния кодекс. Ангажирани са над десет служители на РД “Пожарна безопасност и защита на населението”- Шумен.

На територията на Районно управление Велики Преслав са 54 избирателни секции, ангажирани са 67 служители, двама са служители на РД ”ППБЗН”, петима на Зонално жандармерийско управление.  Мобилните групи на територията на полицейското управление във Велики Преслав са четири.

50 са секциите на територията на РУ- Нови пазар, ангажираните служители за охрана са 52. Мобилните групи са четири, ангажирани са четирима служители на РД “БПЗН” и петима на жандармерията от управлението във Варна.

На територията на полицейското управление в Каолиново, за охраната на 36 секции  и опазване на реда са ангажирани 50 полицейски служители, сред които пет служители на РД ”ПБЗН” и петима от Зонално жандармерийско управление- Варна.

Съгласно Изборния кодекс, основна задача на МВР е да осигури охраната на изборните помещения, изборните материали и дейността на избирателните комисии. Осигурява се охрана при съпровождане на транспорта с бюлетините до местата за съхранение и предаване на съответните избирателни комисии. В деня на изборите при необходимост от възстановяване на реда в изборните помещения, по решение на СИК и по искане на председатели на секционни избирателни комисии, служителите на МВР оказват съдействие в рамките на тяхната компетентност.

В изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.

Органите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия.

Всички структури на министерството работят при максимална мобилизация. Вземат се необходимите мерки за охраната на обществения ред и осигуряването на пожарна безопасност.

Дирекция „Български документи за самоличност“ издава лични карти и удостоверения (за изгубени/ откраднати/ повредени/ унищожени лични карти и документи с изтекъл срок) с оглед на упражняване на избирателните права на гражданите. Поради очаквано големия брой искания за издаването на тези документи в дните преди и по време на самите изборите е създадена организация за въвеждане и на удължено работно време на тези звена.

Гражданите могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес  на  тел. 02/982 22 32, факс: 02/982 56 46 и e-mail: [email protected].

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама