Светило в хирургията оперира седем деца с тежки аномалии в Пловдив

09:54, 21 окт 15 25 448 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лекар от световна величина извърши седем изключително редки операции с голяма сложност на деца с различни аномалии, разказаха от УМБАЛ "Свети Георги". Проф. Ифтикар Ян от Абу Даби е оперирал през изминалата седмица в Клиниката по детска хирургия към Университетска болница в Пловдив.

Първият случай е на 7-дневно дете с огромен бързорастящ тумор на предмишницата на едната ръка.

"Подобно образувание е много рядко и отстраняването му е голямо предизвикателство с оглед възрастта на пациента", коментира проф. ЯН.

3-часовата операция е преминала успешно и в момента малкият пациент се възстановява изключително бързо, поясниха от пловдивската болница.

Останалите шест хирургични интервенции са на деца с тежки аномалии на половите органи. Пет от малките пациенти са на възраст от около една година, а шестият – на 13. При тях е била необходима хирургична интервенция за репозиция на уретрата, която да възстанови нейния нормален ход. В някои от случаите операциите се извършват на няколко етапа за период от 6 месеца до една година.

Особено предизвикателство за д-р Ян и екипа на УМБАЛ "Свети Георги" се е оказал последният случай, в който уретрата на пациента е била с 12 см. по-къса от необходимото и екипът е изградил нова със собствени тъкани от пациента.

Началникът на Клиниката проф. д-р Пенка Стефанова уточни, че подобни операции са огромно предизвикателство пред всеки хирург, поради което са изключително редки в световен мащаб. Те са не само висш пилотаж в медицината, но осигуряват и по-добро качество на живот на пациентите.

Проф. Ян пък сподели, че е възхитен от професионализма на екипа в Клиниката по детска хирургия. По думите му това звено в УМБАЛ „Свети Георги“ е бижуто на детската хирургия в България и дори най-сложните хирургични интервенции могат да бъдат извършени там. Той сравни екипа на клиниката с "войници в бойна готовност".

Гостуването на проф. Ян в Клиниката по детска хирургия към УМБАЛ "Свети Георги" се реализира благодарение на "Европейската Асоциация на детските хирурзи" (EUPSA).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама