ВКС потвърди невинността на Цветан Цветанов за длъжностно присвояване

09:50, 21 окт 15 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Върховният касационен съд (ВКС) остави в сила решението на Софийския апелативен съд (САС) с което бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов беше признат за невиновен по обвинението за длъжностно присвояване, съобщиха от съда.

Според прокуратурата Цветанов като министър неправомерно е изплатил близо 50 хиляди лева заплати и обезщетения на бившия началник на звеното на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров. 

Според тричленния състав на ВКС протестът на прокуратурата не е основателен. В мотивите си магистратите подчертават, че в настоящия казус става въпрос за правен спор относно законосъобразността на двете издадени от Цветанов заповеди в качеството му на министър на вътрешните работи, засягащи трудовото правоотношение на Орлин Тодоров и изплатените му обезщетения.

Върховните съдии приемат за правилни направените от предходните съдебни инстанции изводи за обективна несъставомерност на инкриминираното престъпление, тъй като подсъдимият не е нарушил цитираните в обвинителния акт разпоредби от Закона за МВР. Според ВКС цитираната от прокуратурата разпоредба от закона е неприложима към настоящия казус и не може да послужи като основание за ангажиране на наказателната отговорност на Цветанов.

Решението на ВКС е окончателно. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама