Отхвърлиха жалба срещу кандидат- кмет и приятелката му в Чирпан

09:23, 21 окт 15 / Политика 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Постъпила е жалба - сигнал от Димитър Джуров, в качеството му на пълномощник на БСП,  за нарушение в Секционна избирателна комисия (СИК) № 025 в село Свобода, съобщиха от Общинската избирателна комисия (ОИК) в Чирпан.

В жалбата се твърди, че в нарушение на Изборния кодекс за член на СИК в с. Свобода е определена Марияна Емилова, която се намира във фактическо съжителство с кандидата за кмет на същото село Стефан Чакъров. Прави се извод от жалбоподателя, че Марияна Емилова следва да бъде заменена.

В част втора от сигнала се прави искане за отговор дали е нарушение на Изборния кодекс, че за член на СИК в с. Свобода е определена Тодорка  Грозева, майка на кандидата за кмет Димитър Грозев в същото населено място. Иска се ОИК Чирпан да наложи спазването на императивните норми на закона.

За да се произнесе по жалбата по първия въпрос в жалбата ОИК Чирпан изиска и получи справка, която да установи дали Емилова и Чакъров са регистрирани на един същи адрес. От получената справка е видно, че те не са регистрирани на един и същ адрес, което сочи, че лицата не се намират във фактическо съжителство, при отсъствие на регистрация на двамата на общ адрес. Жалбоподателят не е представил доказателства, които да подкрепят неговото твърдение.

По втория въпрос от ОИК уточняват, че няма законова пречка майката да е член на СИК, а синът и кандидат за кмет в същото населено място.

Затова Общинската избирателна комисия отхвърля като неоснователна жалбата. Решението може да бъде обжалвано пред Централната избирателна комисия.

 

 

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама