С изложби на сандвичи отбелязаха Международния ден на готвача в ПГИ - Разград

08:57, 21 окт 15 / Любопитно 25 634 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С изложби на здравословни и на арт сандвичи възпитаниците на Професионална гимназия по икономика /ПГИ/ „Робер Шуман” в Разград отбелязаха Международния ден на готвача.

Във фоайето на учебното заведение бяха изложени изработените от учениците от икономическите направления експонати на тема „Здравословен сандвич” и „Калкулация и цена на сандвича“. В учебната кухня пък млади кулинари подредиха изложба „Арт сандвичи”, а свои карвинг творби представиха бившата възпитаничка на гимназията Айля Севдиева и Станислав Савов от 10 “д“ клас.

Жури с председател Татяна Николова, главен готвач в магазин „Терамаркет” оцени експонатите и определи победителите. На първо място в конкурса за здравословен сандвич бе класиран сандвичът, изработен от 8 „а” клас, а второ и трето място спечелиха експонатите на 9 „а” и 11”б”. Всички участници получиха награди, осигурени от магазин „Терамаркет“.

Комисията отличи със специална награда Хатидже Вурал от 10 „б” клас за есето й на тема „Защо готвя?“. Поощрителни награди имаше и за Айля Севдиева и Станислав Савов.

 „Идеята на празника бе да обединим  професионалните знания и умения на учениците от икономическите направления с тези на кулинарите”, обясни основният организатор на събитието инж. Соня Стоянова. Така по думите й са доказали, че в комбинация, двете професии са по-мобилни отколкото всяка една сама за себе си и сякаш естествено се допълват. „Предизвикателството ни имаше и друго сериозно намерение - да повиши културата ни за здравословния начин на хранене и така да изведем българите от челните места на статистиките по затлъстяване и нерационално хранене”, коментира Стоянова. Амбицията на училищното ръководство е инициативата да се превърне в традиция.

Кулинарният празникът бе съпроводен от дегустация на домашна лимонада и вкусни сандвичи. Той бе закрит с припомняне на култови моменти от филма „Мистър Бийн - Сандвич решения“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама