Инспекцията по труда в Бургас глоби 10 работодатели с по 20 000 лв.

07:32, 21 окт 15 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Десет на брой са санкционираните от Инспекцията по труда в Бургас работодатели от началото на година до 1-ви октомври, като всеки от тях е наказан с глоба от 20 000 лева. Санкциите са наложени на средно големи туристически фирми от региона за неизплащане на заплати на работниците. Работодателите пък от своя страна не са се явявали в Инспекцията, въпреки че им са били връчвани призовки, в които е било посочено, че трябва да дойдат в определен ден и да представят нужните документи. Това обяви на пресконференция директорът на местната Инспекция по труда Павлин Васков. Той каза още, че най-честите нарушения са работа без нормирано работно време и наемането на хора без трудов договор.

„Нарушенията се установяват трудно, тъй като няма съдействие от страна на работниците. А без тяхното съдействие нашата работа става значително по-сложна и степента на защита, която бихме могли да им осигурим, е много по-малка”, допълни Павлин Васков.

За първите девет месеца от годината инспекторите са извършили общо 2245 проверки в Бургаска област, като 1000 от тях са направени през летния сезон. За същия период са регистрирани 27 трудови злополуки, от които 6 са смъртни случаи. При един от тях - през февруари, загина 41-годишен работник в квартал Ветрен, който бе затрупан от земна маса. Четири от случите пък са настъпили в резултат на катастрофи, а един работник е получил инфаркт по време на работа.

И това лято също е имало констатирани непълнолетни, които са били наемани на работа без разрешението на Инспекцията по труда. Техният брой е 7, повечето от които са работили като бармани и сервитьори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама