Изложбата „Натура 2000- най-доброто от природата на България и Европа“ гостува в Русе

06:58, 21 окт 15 / Култура 25 420 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес, 21 октомври, от 17:30 часа, в Екомузей с Аквариум – Русе е официалното откриване на изложбата „Натура 2000 – най-доброто от природата на България и Европа”, организирано от Българска Фондация Биоразнообразие, в партньорство с Регионален исторически музей – Русе и Туристическо дружество „Приста”.

Изложбата включва снимки от Александър Иванов, Богдан Боев, Никол Недевска, Петко Цветков, Стефан Аврамов и Ангел Ашминов, разкриващи красотата на различни защитени зони в България и Европа, като призовават за тяхната защита. Тя показва същността на Европейската екологична мрежа чрез пейзажи, растения и животни.

В нея не са спестени и опасности като бракониерство, застрояване и нерегламентиран лов, които и днес застрашават защитените зони и видове в България, съобщават от РИМ- Русе. Показани са още емблематичните местности – Иракли, Кара дере, Камчийски пясъци, Пирин, Странджа, предизвикали неведнъж протести от страна на гражданското общество в подкрепа за тяхното запазване.  

Изложбата ще гостува в музея от 21 октомври до 22 ноември. Примери от Финландия и Национален парк „Керкини” в Гърция показват как правилното управление на защитената природа може да носи значителни приходи от екотуризъм, фототуризъм и наблюдение на птици чрез устойчиви и щадящи биоразнообразието дейности.

На 28 октомври, в рамките на изложбата, в „Екомузей с Аквариум” ще се проведе и дискусия на тема „Защитени ли са наистина защитените зони в България?“. Ще бъдат дискутирани теми като: какво представлява Натура 2000 и каква е опасността от нарастващия лобистки натиск за ревизия на нейните директиви, съобщават организаторите.

По време на дискусията ще се обсъдят и възможностите на екологичната мрежа за осигуряване на ползи за местната общност чрез развитие на отговорен туризъм и опазване на природата. Гост лектор ще бъде Стефан Аврамов – експерт „Защитени територии и видове“ към Българска Фондация Биоразнообразие.

Дискусията се организира по проект „Участие за природа”, който се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Проектът се изпълнява от Българска фондация Биоразнообразие, в партньорство с Екологично сдружение „За Земята“ и мрежа за гражданско действие „Блулинк“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама