Осъденият ни сънародник в Кувейт бе оправдан след 18-месечна агония

19:30, 19 окт 15 25 727 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Варненецът Асен Кузев, който бе арестуван в Кувейт по обвинение за източване на 100 кредитни карти, най-накрая дочака справедлива развръзка, съобщи самият той за Topnovini.bg. След като се запозна с новите доказателства по делото, Касационният съд в арабската страна оправда сънародника ни и в края на месеца той ще се завърне у нас. Преди това Асен бе осъден на две инстанции, на 4 години затвор, и лежа зад решетките, макар и само няколко дни.

Съдебната сага на варненеца продължи година и половина – време, за което българската държава доказа за пореден път, че не се вълнува от съдбата на своите граждани зад граница, изпаднали в беда. Роднините на набедения ни сънародник няколко пъти поискаха да запознаят главния прокурор Сотир Цацаров с данните от частното разследване по случая с източените кредитни карти, но никой не им отвърна. Без отговор останаха и въпросите на Topnovini.bg до Външно министерство, на които иначе говорителката Бетина Жотева обеща да отговори "възможно най-скоро”.

"Питам се в каква държава живеем, защо изобщо плащаме данъци, след като, когато се нуждаеш от помощ, даже не отговарят на писмата ти. Мисля, че имам пълното право да осъдя България в Страсбург – за това, че нито една институция не отговори на запитванията ми, изпратени чрез консула ни в Кувейт”, негодува Асен Кузев.

За сметка на тоталното бездействие и непукизъм на държавните институции, българинът беше безпощадно оплют и охулен в интернет, при това от свои анонимни сънародници, чиито мръсни ръчички настървено бълваха всевъзможни обиди и клевети по негов адрес. Единствено турска авиокомпания оказа съдействие на набедения варненец и осигури ключово доказателство в съдебния процес.

Topnovini.bg разполага с абсолютно всички материали от възобновеното съдебно следствие в Кувейт, което установява по безспорен начин, че не Асен, а младеж от Стара Загора е третият българин, участвал в престъплението, за което "изгоря” варненецът. По изрично настояване на набедения ни сънародник медията няма да публикува данни за извършителя, който, видно от профила му във фейсбук, води охолен живот по света и у нас и освен това е приятел на другите двама нашенци, осъдени задочно по делото в Кувейт.

Причината Асен да не иска да публикуваме информация за престъпното трио е, че може да се превърне в негова мишена – отново под апатичния поглед на държавата. Затова сънародникът ни предпочита да затвори със смирение тази кошмарна страница от живота си.

"За истинските извършители мога да кажа, че хора като тях се справят добре с прославянето на България по цял свят като държава – майка на престъпници. Тук, в Кувейт, освен с високото качество на млечните ни продукти, за съжаление се славим и като измамници”, коментира Асен.

Сънародникът ни иска час по-скоро да се върне у нас, при приятелите си, които го подкрепяха морално и материално по време на цялата сага в арабската страна. В Кувейт ще останат майка му, вторият му баща и малката му сестра, на които Асен отиде на гости с баба си на 26 март 2014-а и веднага след кацането на самолета бе арестуван, изтезаван, обвинен, осъден, вкаран в затвора и оправдан след 18-месечна агония.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама