Започва разяснителна кампания за либерализацията на енергосектора

18:58, 19 окт 15 25 353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През 2016 г. България ще либерализира енергийния си пазар и цената ще се определя от търсенето и предлагането. Хората ще могат да избират доставчика на електроенергия, а доставчиците ще се конкурират, за да привличат клиенти. В тази връзка през ноември ще стартира разяснителна кампания, която да разясни на обществото как да направи най-добрия избор. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в ефира на БНТ. 

 

"Пълната либерализация на елекроенергииния пазар ще постави всички нас пред една качествено нова ситуация - както битовите потребители, така и производителите на ел. енергия и доставчиците ѝ", посочи министърът. 

 

По думите ѝ затова правителството е сключило договор със Световната банка, който има за цел да консултира нашия електроенергиен сектор по отношение избора на най-добър модел на либерализация. 

 

Очаква се Световната банка да излезе с междинен доклад през ноември, а след това ще бъде проведена разяснителна кампания от Българския енергиен холдинг (БЕХ) и Министерството на енергетиката. Целта ѝ е да обясни как българските граждани да стигнат до най-добрата за тях оферта.  

 

България е една от последните страни в ЕС, която не е либерализирала напълно енергийния си пазар.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама