Пленумът на ВАС реши да създаде касационна колегия към съда

17:48, 19 окт 15 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Трета колегия, която да разглежда само касационни дела, ще бъде създадена във Върховния административен съд (ВАС). Това е решил днес Пленумът на съда, като за обособяването на новата колегия са гласували 48 съдии, 31 са били против, съобщава специализираният сайт "Съдебни репортажи". Предложението за структурна промяна във ВАС е било на председателя на съда Георги Колев.

Идеята бе мотивирана с желание да бъдат разтоварени от дела съдиите от ВАС, но в същото време тя компрометира изцяло случайното разпределение на делата в съда. Сега във ВАС съществуват две колегии, в рамките на които отделенията разглеждат дела по различна материя, а на случаен принцип се избира само докладчикът по конкретен казус. Тази практика бе многократно критикувана от неправителствените организации и съсловието, тъй като на практика от един петчленен състав случайно се избира само един от съдиите. Не са рядкост случаите, в които са се появявали обосновани съмнения за съставяне на извънредни състави по щекотливи дела.

„Съдебни репортажи” научи, че съдии от съда са предложили Пленумът да се отложи, тъй като е бил свикан в нарушение на чл. 121 от Закона за съдебната власт. В него е регламентирано, че в Пленума на съдиите могат да участват главният прокурор, председателите на административни съдилища и други съдии, председателят или член на Висшия адвокатски съвет и министърът на правосъдието. Според ал. 2 от същия член председателят на Върховния административен съд уведомява за датата и часа на провеждане на заседанието горепосочените, които могат да взимат становища по въпросите, разглеждани от Пленума. С други думи председателят на ВАС не е уведомил заинтересованите страни в нарушение на ЗСВ, а част от съдиите са възразили, че промяната, която се обсъжда е съществена и не касае единствено ВАС. Предложението за отлагане на Пленума обаче не е било прието. Още по-обезпокоителното е, че на практика обсъждане в професионалната общност не е имало, а информация за идеите на Колев се появиха в медиите в петък – три дни (два, от които почивни) преди събранието във ВАС.

Другата седмица ще бъде обсъждано как ще се попълва състава на Трета колегия и какви дела по материя ще разглежда тя. По първоначална информация идеята е Третата колегия да се състои само от два касационни състава, тоест едва 10 (от близо 90) съдии от ВАС, които ще имат последната дума по делата срещу актове на министри и решения на държавната администрация. Както “Съдебни репортажи” писа, юристи, адвокати и съдии определят подобно развитие като “край на случайното разпределение” във ВАС. Освен това създаването на колегия, която ще разглежда единствено касационни дела ще доведе до неравнопоставеност на съдиите във ВАС и ще концентрира в ръцете на малък брой съдии окончателните решения, които формират практика на съда. Източници на „Съдебни репортажи” обясниха, че във ВАС вече циркулира името и на ръководителя на Трета колегия – Георги Чолаков, който е близък до Колев.

Миналата седмица юристи коментираха, че предложението на председателя на ВАС много прилича на опит да се реализират част от идеите, заложени в проекта за АПК, който бе оттеглен тази седмица от парламента. Проектът е дело на работна група, в която участва един от зам.-председателите на ВАС и ръководител на Втора колегия Боян Магдалинчев. Проектотекстовете срещнаха редица критики от страна на юридическата общност – заради ограничаването на достъпа до съд на граждани, идеите делата във ВАС да се гледат само от един съдия и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама