РИОСВ - Русе не прие плана на "Монтюпе" за разпломбиране на запечатаните производства

17:15, 19 окт 15 25 335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
РИОСВ – Русе не приема представения от „Монтюпе“ ЕООД План за действие за привеждане на инсталацията за каруселно леене на алуминий – Карусел № 1, която беше пломбирана на 25 септември. Операторът е уведомен писмено за становището на инспекцията. Информацията съобщават от инспекцията в града.

Предложените от оператора мерки не са достатъчни за гарантиране ефективната работа на пречиствателните съоръжения към инсталацията за леене на алуминий. Тези предложения не са аргументирани от страна на производителя на пречиствателното съоръжение и доставчика на адсорбента (веществото за пречистване на отпадъчните газове), а се базират на взето от оператора техническо решение, се казва в аргументите на РИОСВ.

Предложените контролни параметри относно работата на пречиствателното съоръжение – работни часове и собствени измервания  не са съобразени с техническата документация на производителя.  

В писмото до „Монтюпе” ЕООД РИОСВ – Русе препоръчва да се направи анализ на текущото състояние на производствената дейност, да бъдат идентифицирани причините, водещи до отклонение от заложените в комплексното разрешително норми и изисквания, включително да се идентифицират потенциалните източници на интензивно миришещи вещества. Ефективността на системата за очистване на отпадъчните газове да бъде оценена по отношение на количеството емитирани замърсители и степента на замърсяване на атмосферния въздух в околността на изпускащите устройства. Същото следва да се направи след предварително изследване на използваните суровини в технологичните процеси, с цел определяне на веществата, които се отделят като емисии, включително веществата, които се образуват при провеждането на процесите. Необходимо е да се определи подходящ работен режим на изпускащите устройства (вертикална скорост и температура на отпадъчните газове), при който концентрацията на замърсяващи вещества (особено на миришещи вещества) в приземния слой на атмосферния въздух е достатъчно ниска, предвид граничните стойности на конкретните замърсители и прага на осезаемост на неприятни миризми. 

След като бъдат представени мерки, на базата на анализите РИОСВ-Русе ще ги подложи на оценка, коментират още от инспекцията в града.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама