Магистрати от Лисабон и Русе обменят административни съдебни практики

16:48, 19 окт 15 25 392 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За втора поредна година Административен съд – Русе участва в „Програмата за обмен на магистрати от Европейския съюз”. Организатор е Европейската мрежа за съдебно обучение (ЕМСО) в партньорство с Националния институт на правосъдието (НИП).

Тази година ЕМСО финансира пилотен проект за обмен на магистрати от сродни като функции и правомощия институции.

В рамките на провежданата нова политика за съдебно обучение в държавите членки на Европейския съюз, от днес до 23-ти октомври петима административни съдии от столицата на Португалия Лисабон гостуват на Административния съд в Русе.

Основната цел на краткосрочния стаж на магистратите е получаване на практически знания чрез директен контакт и наблюдение върху работата на сродни съдебни институции и утвърждаване на взаимното доверие и сътрудничество между съдебните власти в страните членки на Европейския съюз.

По време на едноседмичната обменна програма съдиите се запознават отблизо с българското административно правораздаване, с особеностите на правните процедури и спорове в Административен съд – Русе, с функциите и компетенциите на основни съдебни и административни институции на територията на град Русе.

В програмата на магистратите са предвидени срещи с ръководствата на Окръжната и на Районната прокуратура, с представители на областната и общинската администрация. Гостите бяха посрещнати в Тържествената зала на Административния съд днес.

Магистратите от Португалия имаха възможност днес да се запознаят със структурата на съдебната власт в България, системата на административното правораздаване и мястото на Административен съд – Русе в нея.

По-късно днес те се срещнаха и с представители на Община Русе.

Обменната програма на Европейската мрежа за съдебно обучение стартира по инициатива на Европейския парламент през 2005 г. Една година по-късно Европейската комисия предоставя на ЕМСО монополна позиция за реализиране обмена на магистрати. Статистическите данни сочат, че близо 10 пъти са се увеличили участниците в Обменната програма през последното десетилетие, като към момента те са 1600 годишно.

Националният институт на правосъдието е създаден през 2004 година с цел подобряване ефективността на правораздаването чрез качествено професионално обучение и повишаване на квалификацията на магистрати и съдебни служители. НИП поддържа активни, трайни и успешни отношения с множество национални и международни партньори, сред които е и Европейската мрежа за съдебно обучение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама