"Ефект травел", прибрала хиляди левове от самолетни билети, спря онлайн услугата си

16:27, 19 окт 15 25 513 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фирма „Ефект травел“, чиито собственик е измамил десетки хора с пари за самолетни билети, е спряла услугата си в интернет. От компанията не отговарят и на посочените в сайта на туроператора телефони, стана ясно след опитите на екипа на София topnovini.bg да се свърже с представители на фирмата.

Припомняме, че след разследване на Нова телевизия беше разкрит собственикът на фирма „Ефект травел“, Георги Богданов. Стана ясно, че той е мамил хора с хиляди левове за резервация на самолетни билети до далечни дестинации.

За измамата сигнализираха потърпевши граждани. Жалбите срещу Богданов, подавани в полицията и прокуратурата, вече са над 20. До момента отговор от институциите не е получен, а до днес „Ефект травел“ продължаваше спокойно да работи.

Схемата, която е използвал Георги Богданов е класическа, твърдят туроператори. Работи най-сигурно при пътувания на далечни дестинации. В този случай пътниците резервират билетите си няколко месеца по-рано. Търсейки изгодна оферта, клиентите попадат на фирма „Ефект травел“. Резервират пътуването си, като заплащането става след като получат електронен вариант на самолетния билет. Разпечатват го преди заминаването, а изненадата идва когато представят билета на летището. Там става ясно, че резервацията е анулирана.

"Купих два самолетни билети до различни дестинации. С целия багаж с координация с други хора, трябваше да присъствам на много важна среща", разказва Диляна Икономова пред Нова телевизия.

Тя планирала пътуването си до Южна Африка три месеца преди да замине. На фиксираната дата отишла на летище "София" и разбрала, че е измамена.  

"Измами ме Георги Богданов. Той се представя, че издава самолетните билети, изпраща електронните билети по пощата, след което ги канселира", обясни Икономова.

Илиян Вачков е измамен с 11 хил. лв. за пътуване до Маями.

„Поръчах на Георги Богданов шест билета. Като отидохме на летището ни казаха, че нямаме билети, били анулирани малко след резервацията“, разказа мъжът.

Анулирането на билет не е трудно, особено ако стане в рамките на няколко дни. От разследването стана ясно, че фирмата на Богданов дори няма лиценз за издаване на самолетни билети. Това е ставало чрез други фирми, с които измамникът е подписал договор и не го е спазвал.

Георги Богданов не успя да избегне камерите на Нова телевизия. Под предтекст, че ще поръчат билети, журналистите го примамиха на среща с един от измамените пътници – Илиян Вачков. Хванат на тясно, Богданов се съгласи да подпише споразумение, че е длъжник на Илиян. Не беше притеснен от факта, че е разкрит и полицията може да потропа на вратата му.

„И какво от това? Ще ме вкарат в затвора, голяма работа. Аз и без това съм си за там“, заяви измамникът. 

Версията, с която Богданов оправда поведението си беше, че има „неуредени отношения с една фирма“, чиито собственици го заплашват. Полицията продължава с разпитите на потърпевшите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама