Втора оправдателна присъда за основния подсъдим по делото "Батко и братко"

16:04, 19 окт 15 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Софийският градски съд оправда бившия шеф на Пътния фонд Веселин Георгиев по делото за длъжностно присвояване на близо 100 000 лева от сключването на договори с 5 дружества, предаде репортер на София Topnovini.bg. Решението на съда ще бъде обжалвано от прокуратурата, която по- рано поиска 3 г. условна присъда за Веселин Герогиев.

В края на април той получи оправдателна присъда по делото, станало известно като процеса "Батко и братко". В него той бе обвинен за сключване на 8 договора за обществени поръчки за общо 120 млн. лв. с фирми на братята си Емил и Бойко Георгиеви, в началото на годината прокуратурата повдигна ново обвинение срещу него.

По второто дело подсъдими заедно с Георгиев бяха Радослав Колев, който е председател на студентското читалище "Св. Георги" – Пловдив, и Емилия Тончева, която оглавява сдружение за "Регионално и европейско развитие на Карлово" и фондация "Евридика 98". Техните обвинения паднаха по давност, което означава, че няма да носят наказателна отговорност.

Договорът с Колев е за проучване на общественото мнение по отношение на ремонтите на пътните мрежи, на стойност около 20 000 лв. С Тончева договорът е за 6 фокус групи за по-задълбочен анализ на нагласите в обществото към политиката на поддържане на републиканската пътна мрежа, също на стойност от 20 000 лв.

Двата договора са сключени в периода между 28 февруари и 26 май 2006 г. Следват още няколко договора със сходен предмет и сума.

Това дело беше връщано няколко пъти на прокуратурата. Досъдебното производство се води от 2009 г., а първият опит делото да бъде внесено в съда бе през март 2012 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама