Карате майстор от Япония обучи плевенски бойци

15:08, 19 окт 15 / Спорт 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Главният инструктор на Световната Шотокан федерация сенсей Хитоши Касуя (8 дан), бе водещ на технически семинар по Карате-до, стил Шотокан, проведен от 16 до 18 октомври в София. Това съобщи президентът и старши-треньор на карате клуб „Спартак-Плевен“ сенсей Милена Кирниколова, която бе сред участниците в уникалната проява.

В спортното събитие взеха участие над сто практикуващи бойният стил на карате – Шотокан, които се възползваха от рядката възможност да извлекат знания от майстор Касуя. Сенсей Кирниколова уточни, че семинарите му у нас се провеждат рядко, тъй като той пътува от столицата на Япония – Токио. За нея самата този семинар е част от подготовката и за защита на 3 дан в Карате, стил Шотокан.

„ Семинарите са важна част от развитието на един инструктор. Както ни учи сенсей Касуя –дори само едно нещо полезно да си научил от един семинар , ти си научил нещо ново, което можеш сам да доразвиеш и това може да се окаже някой ден най-успешната концепция! На семинара с Касуя лично се запознах и с друг изключителен специалист в Карате-сенсей Назим Куртович- македонеца, който има огромен принос за развитието на съвременното карате в Европа. Семинара беше международен-участваха сърби, македонци и румънци. Близките до нас държави използват винаги възможността да дойдат да се учат от сенсей Касуя, когато той е в България, защото той рядко посещава източна Европа и това е голяма чест за нас.”

Сенсей Касуя в момента е на 67 години и е ученик на Шихан Камиянаги, който оглавяваше до този момент Световната Шотокан карате-до Федерация. Такеаки Камиянаги е един от последните ученици на Гичин Фунакоши ( създателя на стил Шотокан в Карате) и в организацията , която той оглавяваше се практикува Карате така както му го е преподавал Фунакоши.

За съжаление, Шихан Камиянаги почина преди 7 дни на преклонна възраст, с което карате обществеността загуби една от последните си легенди на древното бойно изксуство. Поклон!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама