БСП - Русе: ГЕРБ назначава временни кметове в областта с намерения за служебни победи

15:04, 19 окт 15 / Политика 25 439 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"В общините Бяла, Вятово и Сливо поле са назначени временно изпълняващи длъжността кметове, които обаче нямат никаква връзка с местното самоуправление. Самият факт, че за постовете не са избрани заместник-кметове или поне общински съветници ни кара да се съмняваме, че се готвят злоупотреби не само с изборите, но и че могат да бъдат забавени и европейски проекти за десетки милиони, което пък ще доведе до санкции". Това заяви на нарочна пресконференция председателят на Областния съвет на БСП - Русе Милена Хинкова. На срещата присъстваха кандидатът за кмет на Русе Божидар Йотов, кметът на Община Сливо поле Георги Големански, а по-късно се включи и русенският народен представител Добрин Данев. 

Хинкова коментира, че самата заповед от областния управител Стефко Бурджиев е била издадена в твърде необичайно време - в неделя след обяд. Бяха дадени и няколко примера с абсурдни назначения в някои от населените места - като сервитьорка в с. Борисово, уличен в злоупотреби с финансови средства в с. Бръшлен, пенсионер на 78 г. в с. Бабово, служител в "Социално подпомагане" в гр. Бяла, и други. Това противоречи на общоприетата практика за временни кметове да бъдат запознати с местното самоуправление, и да са участвали в него. 

Георги Големански от своя страна заяви, че заради непознаването на материята, новоназначените кметове не могат да вземат и никакви решения по изпълнението на европейските проекти по места, някои от които са за огромни суми. Това може да доведе до забавяние, изпускане на срокове и в крайна сметка - глоби, които могат да достигнат 25% от общата сума по проекта. Освен това така се упражнява и своеобразен натиск върху служителите в местните администрации и кметства, че е възможно да загубят работните си места; излишно се натяга обстановката и се демотивира местната власт да работи нормално.

Големански бе категоричен, че от БСП в най-скоро време ще внесат жалба срещу заповедта на областния управител, тъй като според тях е недопустимо административната власт да се упражнява по подобен начин за интересите на която и да е партия. 

Според Добрин Данев, основната цел на подобни назначения е да се подготви почвата за манипулации на изборния процес, а ГЕРБ са готови да жертват мащабни европейски проекти в името на победа на изборите. 

От БСП припомнят, че тази вечер, 19 октомври, от 17:00 организират протестно шествие под наслов: "За толерантност в предизборната кампания!". То ще тръгне от площада пред Централни Хали, ще продължи по ул. "Александровска" и ще бъде с крайна цел площад "Свобода".

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама