Европа вдига санкциите срещу Иран

14:40, 19 окт 15 / Свят 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейският съюз е готов с правните актове, с които открива пътя към вдигането на санкциите срещу Иран. Това обаче ще стане, само ако Техеран изпълни условията по ядреното споразумение между шестте световни сили и страната, което бе подписано юли. Тези актове обаче нямат незабавен ефект.

Западните сили искат Иран да забави ядрената си програма и да я подложи на проверки от международни наблюдатели. Опасенията са, че азиатската страна цели създаването на атомна бомба, въпреки че тя винаги е отричала тези обвинения.

"Европейският съюз прие днес законодателната рамка за вдигане на всички икономически и финансови санкции, свързани с ядрения проблем", гласи общо комюнике на представителя на съюза по външната политика Федерика Могерини и иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф.

В изявлението на Могерини и Зариф се посочва още, че приетата рамка ще влезе в сила автоматично, щом Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) потвърди, че Иран изпълнява договорените в ядреното споразумение мерки.

Окончателното решение за отмяна на ограничителните мерки вероятно ще бъде взето от Съвета на ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама