Братя рецидивисти влизат в затвора за измама и грабеж на варненски ученик

14:33, 19 окт 15 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Варненският окръжен съд (ВОС) призна за виновни братята Здравко и Янчо Янчеви за причиняване на имотна вреда от 145 лева чрез измама, като престъплението е извършено в условията на опасен рецидив. Тяхна жертва е станало 14-годишно момче от Варна, съобщиха от пресслужбата на магистратурата. 

Съдът определи за 31-годишния Здравко Янчев наказание "лишаване от свобода“ за срок от 6 години и 6 месеца в затвор при строг режим, а за неговия 34-годишен брат Янчо – за срок от 4 години. Здравко Янчев бе признат за виновен и за противозаконно отнемане на сумата от 14 лева от ученик без негово съгласие, с употребата на сила. Деянието е извършено в условията на опасен рецидив.

В края на месец февруари братята спрели двама тийнейджъри, като представили пред тях измислена история за тормозен от ученици техен родственик. Младежът не ходил на училище, защото негов съученик на име Галин му прибирал парите. Здравко поискал да провери дали в момчетата не са налични 50-те лева, които последно били откраднати от техния роднина.

Пребърквайки портфейла на една от непълнолетните си жертви, Здравко взел от ръката му наличните 14 лева. След това успял да вземе и телефона на едно от момчетата, като твърдял, че само иска да провери дали в указателя има записано лице с името Галин и така да докаже дали те имат нещо общо с тормоза. Здравко Янчев  задържал телефона, като продължил да държи момчетата в заблуждение, че ще им го върне, като се увери, че нямат нищо общо с тормоза над родственика му.

Мъжът заяви пред съда, че в момента е измислил историята, за да си набави пари. Той опита да оневини брат си Янчо, който нямал нищо общо с предприетите от него действия, но в съда бе доказано участието и на двамата в престъплението.

Здравко е излязъл от затвора на 12 февруари, тази година, като две седмици по-късно е извършил престъплението, за което бе съден от Варненския окръжен съд. Той призна, че отново е започнал да употребява наркотици в деня след излизането си от затвора.

Присъдата на ВОС може да бъде протестирана или обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативен съд Варна. Двамата братя остават в ареста с мярка за неотклонение "задържане под стража“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама