Изискванията за земеделските производители вече са по-сериозни, призна зам.-министър

14:22, 19 окт 15 / Политика 25 442 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерството на земеделието и храните е в активна форма на диалог с всички браншови организации, които представляват земеделските производители. Това заяви ресорният зам.-министър Васил Грудев пред журналисти във връзка с протеста на стотина производители пред сградата на ведомството, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Той отбеляза, че са се провели множество дискусии във връзка с бъдещето на направлението сеитбооборот към мярката агроекологични плащания от старата програма за развитие на селските райони (ПРСР).

За протестиращите той каза, че спирането на схемата, „която е облагодетелствала определен кръг хора в рамките на 2 години, няма как да не окаже влияние“. По думите му през изминалите 2 години са усвоени 260 млн. евро от 1200 земеделски производители само за това направление. Грудев отбеляза, че много от големите земеделски организации са се разграничили днес от протеста пред министерството.

Относно измененията за мярката за сеитбооборот, той подчерта, че по този начин изискванията за селските стопани са вдигнати, но „с цел да се постигнат истински ефекти за почвата“, говорейки за мярка, която е свързана с почвената ерозия.

Грудев посочи, че в новата ПРСР министерството е заложило на балансираното подпомагане на сектора. Той уточни, че средствата ще достигнат до възможно най-много бенефициенти, сред които са животновъдите, пчеларите, както и направления, които опазват от изчезване редките местни породи на животните и селскостопанските култури, които са обект на потенциална генетична ерозия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама