Няма опасност от наводнения в Плевен и региона

14:21, 19 окт 15 25 335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Няма опасност от наводнения в зоната около Плевен, въпреки прогнозните валежи за Северозападна България, които се очаква да започнат тази вечер. Това съобщиха от Басейнова дирекция „Дунавски регион“ днес.

През изминалото денонощие нивата на наблюдаваните реки в по–голямата част от страната са се понижавали или са останали без съществена промяна. Повишения с до +20 см са регистрирани във водосбора на р. Искър (Дунавски басейн). Нивата на повечето реки в страната са около и над праговете за средни и високи води. Водните количества в горните течения на реките Искър, Осъм и Росица (Дунавски басейн) са около праговете за ниски води. Водното ниво на р. Вит в горното течение е около праговете за екстремно ниски води. 

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавския басейн днес се очаква водните нива да се понижават или задържат. На 20 и 21 октомври са възможни повишения на реките: Тимок, Видбол, Арчар, Лом, Огоста, Янтра и Русенски Лом, в следствие на прогнозираните валежи.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира водни количества на 19 и 20 октомври са около и под средната многогодишна стойност. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира водни количества за 19, 20 и 21 октомври около и под средномногогодишната стойност. Нивата ще са под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира ниво в долното течение на реката на 19, 20, 21 и 22 октомври около и под средномногогодишната стойност. До 20-ти нивата ще продължат плавно да се понижават. На 21 октомври се очакват незначителни повишения в горните части на водосбора, а на 22 октомври – в долните части.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама