Гинеколози тръгват из ромските махали

13:45, 19 окт 15 25 752 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Високите нива на смъртност сред бъдещите майки и децата до 1-годишна възраст в България продължават да се покачват. Неблагоприятната тенденция е резултат от последното изследване по програмата „Инициативи за обществено здраве“. Най-рисковата група у нас, очаквано, е ромското население. Това съобщи на пресконференция днес изпълнителният директор на болница „Шейново“, д-р Румен Велев.

Акушеро-гинекологичната болница в столицата реализира съвместно с община Ихтиман проект за подобряване на майчиното и детското здраве чрез прегледи и услуги по домовете. Лекарските екипи ще посещават бременни жени и деца до 3-годишна възраст.

Програмата е с фокус върху ромското население у нас, тъй като именно те са най-рисковата група по отношение на смъртността сред родилките и малките деца. Една от причините за това са ранните раждания. Д-р Велев обясни, че по последни данни жените от ромски произход у нас раждат от 10 до 12 пъти повече от българките.

„Ще обслужваме пациентите по домовете им, като първата причина е, за да видим условията, в които живеят. Ако те са крайно лоши, няма да има голям резултат. Ще можем на място да им даваме съвети как да подобрят тези условия. Голяма част от програмата ще бъде насочена към здравното образование, което ще включва и съвсем елементарни неща като къпане, хранене, предпазване на децата“, обясни д-р Велев. Болницата ще получи финансова помощ в размер на малко над 186 000 евро.

„Ще закупим стабилна апаратура, която ще ни помогне да работим – подвижен ехограф, подвижни апарати“, допълни д-р Велев.

Проектът се осъществява със средства на Норвежкия финансов механизъм. 10% от тази сума трябва да бъде насочена именно към ромските общности, обясни посланикът на Норвегия в България Н.Пр. Гюру Катарина Викьор.

„Програмата поставя ударение пред сериозни предизвикателства пред ромската общност. Без елементарни навици и с ранна раждаемост е много трудно да се говори за оцеляването на едно бебе. Цел на това финансиране в България е 10% от сумата да се насочи към подобряване на положението в ромските общности. Искам да подчертая, че образованието е водещо нещо и това се отнася както за ромските общности, така и за емигрантските общности“, категорична беше тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама