Световноизвестен илюстратор реди изложба във Варна

13:12, 19 окт 15 / Култура 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Световноизвестният илюстратор Ясен Гюзелев гостува на Градската художествена галерия във Варна с ретроспективна изложба, съобщиха от културното учреждение. Експозицията, която проследява творческия път на художника от изящните рисунки, правени през ученическите му години до току-що завършени илюстрации към Декамерон на Бокачо, ще бъде официално открита на 21 октомври от 18 часа.

Варненската публика ще може да разгледа над 300 произведения на автора, който е един от най-талантливите художник-илюстратори в света. Баща на Ясен Гюзелев е известният наш оперен певец Никола Гюзелев, а брат му е художникът Чавдар Гюзелев.

Гостуващият във Варна автор става известен основно с илюстрациите си към книги, сред които са "Алиса в страната на чудасета”, "Пинокио”, "Дон Кихот”, "Оливър Туист“, разкази за живота на личности като Сократ и Микеланджело и много други.

Гюзелев е обявен за Илюстратор на годината на Международния панаир на книгата в Болоня през 1994 година. С илюстрациите си в "Алиса в страната на чудесата“ добива световна известност. През 2011 г. печели наградата "Константин Константинов“ за илюстрация. Гюзелев също така илюстрира луксозно издание на "Баскервилското куче“, откривайки изложба с творбите си през 2013 година. Техниката му по негови думи е повлияна от реалистичните школи от ХIХ век, Ренесанса, Прерафаелитите и Сецесиона.

В Художествената Галерия “Борис Георгиев” изложбата е експонирана в зали 11, 12, 13 и 14 на втория етаж. Неин куратор е Красимир Илиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама