ООН: Над 10 000 мигранти са блокирани в Сърбия

12:54, 19 окт 15 / Свят 25 259 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 10 000 мигранти са блокирани в момента в Сърбия, обяви Върховният комисариат на ООН за бежанците, цитиран от Ройтерс. Те не могат да продължат пътя си заради ограниченията, наложени в Европа.

"Можем да кажем само, че има над 10 000 бежанци в Сърбия", заяви пред Ройтерс Мелита Шунич, говорител на Върховния комисариат на ООН за бежанците. "Това е като огромна река от хора и ако спреш потока, ще имаш наводнения навсякъде. Това е, което се случва сега."

"Има липса на храна, на одеяла, на всичко", каза Шунич по телефона от сръбско-хърватската граница.

Само за 24 часа десет хиляди мигранти са влезли в Македония, се казва в съобщение на македонската полиция, цитирана от Франс прес. Броят на мигрантите се потвърждава и от информации на местния Червен кръст и неправителствени организации.

"От събота вечерта до неделя в 18,00 ч. 10 000 мигранти са регистрирани в Македония, а бежанският поток не намалява", заяви представител на полицията.  

Напрежението по границите расте

В същото време Би Би Си съобщава, че напрежението сред хилядите мигранти, блокирани по своя път от Балканските страни на север към Западна Европа расте с часове.

Стотици са прекарали студената и дъждовна неделна вечер под открито небе, след като Словения е ограничила броя на допуснатите да преминат през границата от Хърватия.

Новите мерки за контрол на Европа, оставиха в пълна блокада хиляди хора по границите на Хърватия, Словения и Сърбия.

Говорител на местните власти е заявил пред Би Би Си, че до дни транзитните лагери в Хърватия ще бъдат пълни и няма да могат да приемат повече бежанци.

Хърватия е поискала от Словения да приеме 5000 имигранти на ден, но северната и съседка е заявила, че може да приеме само половината.

Словения от своя страна се опита да се оправдае с ограничения, наложени от Австрия, но австрийската страна категорично отрече да е наложила каквито и да било рестрикции.

В Търновец, на границата между Хърватия и Словения, мигрантите опъват одеяла между дърветата за да се подслонят. Някои използват клони за огрев.

Между 1800 и 2000 души са прекарали нощта във влак, спрян от хърватската страна на границата.

Властите им предлагат възможност да останат временно в Хърватия или да търсят друг начин да преминат в Словения.

Кой налага ограниченията по границите

Хиляди хора от Сирия, Африка и Афганистан, които прекосяват Балканите и искат да продължат на север в търсене на убежище, са се запътили към Австрия, Германия и други страни от ЕС.

Унгария е затворила границите си със Сърбия и Хърватия, заявявайки, че го прави от съображения за сигурност. Така тя принуждава мигрантите да преминат към друг, по-дълъг маршрут – през Словения.

Словенският държавен секретар към министерството на вътрешните работи на страната Бостан Шефич е заявил, цитиран от Би Би Си, че новите ограничения наложени от Словения се налагат тъй като Австрия е заявила готовност да приеме само до 1500 души на ден.

„Словения не може да приеме неограничен брой мигранти при условие, че те не могат да продължат своето пътуване“, заявява той, цитиран от Би Би Си.

В същото време обаче, говорител на Министерството на вътрешните работи на Австрия е отрекъл тази информация и е заявил отново за Би Би Си, че Австрия продължава да приема мигранти от Словения. Той е казал още, че не е имало конкретни лимити за броя на хората, които да преминават в Австрия ежедневно и, че мигранти продължават да пристигат в сраната.

По информация на Би Би Си, около 5000 мигранти са прекарали студената нощ в транзитен лагер в Опатовац, Източна Хърватия. Автобуси, натъпкани с хора, са били спрени в Сърбия в неделя и между разочарованите мигранти и полицаите на границата се е стигнало до напрежение.

На сръбската граница хората са били държани в около 50 автобуса до неделя сутринта в неделя в очакване да преминат към Хърватия.

Повечето от блокираните на границите са на края на силите си, пише Би Би Си. Седмици наред те са вървяли пеша от Турция, през Гърция, Македония и Сърбия.

Поканата към сирийските имигранти от страна на Германия продължава да създава политически напрежения вътре в страната.

Организацията ПЕГИДА (Eвропейски патриоти против ислямизацията на Запада) която се бори срещу имиграцията, е заявила, че подготвя многохилядна демонстрация срещу мигрантите в град Дрезден в понеделник вечерта.

Повече от 600 хиляди души, повечето от които сирийци, са достигнали Европа досега през тази година, през миналата, броят им е бил малко над над 200 000.

Германия заяви, че очаква 800,000 търсещите убежище тази година, но се предполага, че броят им може да надхвърли милион и половина души. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама