Проблемът в България е неспособността на съдиите да наказват, смята шефът на ОЛАФ

12:52, 19 окт 15 25 759 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съдиите трябва да има способността да наказват. В България именно тук има голям проблем. Това каза генералният директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Джовани Кеслер по време на публичен дебат за справянето с корупцията на европейско и национално ниво на тема „Институциите срещу корупцията. Добрите практики на ОЛАФ“, цитиран от агенция „Фокус“.

"На първо място, идва нещо, което не е често разглеждано като антикорупционна мярка, а именно добро управление на администрацията. На второ място е въпросът за контрола, одита, разглеждането на разходите, проверката дали тези разходи са правилни. Касае се за добре функционираща система", обясни Кеслер.

По думите му, ако хората са наясно, че разходите им се разглеждат и приходите им подлежат на конкретен контрол, това е инструмент за предотвратяване. 

"Разследването е нещо, което се получава след конкретен сигнал. Нуждаем се от здраво разследващи органи. Ние сме организация, която разследва, не сме одитори, но работим заедно с одиторите на ЕК. Ние им обясняваме и ги обучаваме по въпросите с измамите и корупцията", допълни Кеслер. Според него най-големият възпиращ фактор е възможността да бъде разкрита злоупотребата, а не наказанието.

"Не съм тук, за да ви давам рецепта. Проблемът е разпространен и в европейските институции. Ако погледнете нивото на доверие на гражданите, когато стане въпрос за корупция сред националните органи, наистина е притеснително. Наблюдаваме доста тревожни данни. Това не е непременно български проблем, не искам да го омаловажавам", обясни Кеслер. 

"Ние италианците действаме като реакция в отговор на събитията, когато те са достигнали своя пик. Наистина имаме най-добрата мафия, но и най-добрата антимафиотска структура. Имаме нужда от антикорупционна стратегия, която е цялостна и интегрирана. Антикорупционната стратегия има нужда от три елемента. Няма печеливша антикорупционна стратегия, ако не разглеждате тези 3 компонента - предотвратяване, откриване и санкции", каза още Джовани Кеслер.

Вицепремиерът Меглена Кунева, която е организатор на събитето, обяви, че няма намерение да воюва с парламентарните партии за антикорупционния закон, който беше отхвърлен на първо четене в пленарна зала.

„Разбирам притесненията за анонимните сигнали и ще подготвим допълнителни гаранции. Тези сигнали не са непознати в българския правен мир", обясни още тя.

Джовани Кеслер се срещна и с премиера Бойко Борсов, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Обсъдени бяха по-важните резултати от работата на европейската служба, която от началото на тази година у нас е провела общо 10 мисии и проверки на място, уточняват от там.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама