Земеделски производители на протест срещу зам.-министър, разрушавал сектора (снимки)

12:40, 19 окт 15 / Политика 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Десетки земеделски производители от цялата страна протестират пред Министерството на земеделието и храните срещу действията на ресорния зам.-министър Васил Грудев, който отговаря за Програмата за развитие на селските райони, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Около 100 производители разпънаха транспаранти с надписи "Грудев, българското земеделие не е фирма на твоята съветничка", "Има ли министър в земеделието?!", "Грудев работи против нас за интересите на фермери от други страни", "Васил Грудев = вредител на земеделието".

Председателят на Асоциацията на агроекологичните земеделски производители Александър Атанасов се оплака, че асоциацията не е била поканена за диалог от Грудев. Той попита дали земеделският министър Десислава Танева е отговорна за решенията на заместника й. По неговите думи Грудев "разрушава окончателно системата на земеделието". Той обясни, че единствените дългосрочни ангажименти в страната, които гарантират сигурност и стабилност в селските райони, в момента се променят със задна дата, въпреки действащата нормативна рамкова уредба и европейските регламенти.

След промените, които ще влязат в сила от утре, след като се появят в Държавен вестник, ще се плаща средно по-малко от 15 лева на декар, а не както досега по 35 лева на декар. Въвеждат се и "три пъти повече изисквания, които са неизпълними, защото се въвеждат със задна дата".

Атанасов отбеляза, че в последствие от тези действия хората, които са кандидатствали по програмата през 2012 г. и 2013 г. ще бъдат "отказани служебно, защото не могат да изпълнят ангажименти, които се въвеждат с такава стара дата".

Земеделците заявиха, че ще продължат с протестните действия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама