Пенгезов с нови обвинения срещу Ахмед Доган, съдебната ни система била кръг от обръчи

12:31, 19 окт 15 / Политика 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Обрекоха ме на гражданска смърт. Забравиха ме, никой не се е занимавал с това какво правя, как го правя. Никъде по света го няма това – да си отстранен за година и половина без никакви доходи. Това заяви бившият председател на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов пред журналисти в Съдебната палата, съобщава "Правен свят".

Пенгезов отново повтори тезата си, че целият този случай е следствие на произнасянето на САС по мярката на Октай Енимехмедов, осъден за закана с убийство на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. 

"Доган го взе като лична обида, нареди на човека, той на другия и това дело се появи на бял свят изведнъж, след 6 години, когато обявих, че ще се кандидатирам за втори мандат председател на САС. Съдебната система е един кръг с обръчи", изтъкна Пенгезов. 

Днес Софийският градски съд даде ход на делото срещу него и още седем души във връзка с проект по ОПАК. Обвинени са Пенгезов, Петър Петков, който бе председател на Военно-апелативния съд, бившият ръководител на дирекция ОПАК към Министерството на финансите Мария Дивизиева, бившият зам.-шеф на ВоАС Владимир Димитров, изпълнителният директор на фирма "Атлас Консултинг" Атина Мавридис, Петя Гергова, която беше пресаташе на ВоАС, Людмил Симеонов и Крум Симеонов – баща и син, изпълнители по проекта.

Обвинението е за деклариране на невярна информация от Петър Петков, като представляващ Военно-апелативния съд, пред Управителния орган на ОПАК в Министерството на финансите във връзка с изпълнението на проекта: "Информационна система за прозрачност във военните съдилища", който е финансиран безвъзмездно с евросредства. Неверните сведения според обвинението касаят начина, по който е проведена процедурата за избор на изпълнители по проекта. Петков е обвинен като извършител, а останалите – като помагачи.

След съгласуване с бившия ръководител на Дирекция ОПАК - Мария Дивизиева, по указание на ген. Веселин Пенгезов, останалите обвиняеми са оформили документация със задна дата за проведени обществени поръчки за избор на изпълнители по проекта, макар такива да не са провеждани. Повдигнатите им обвинения са по чл. 248а, ал.3 от НК за предадени от търговец или от управляващ юридическо лице неверни сведения за получаване на кредит.

Пред журналисти, преди заседанието на СГС, Веселин Пенгезов каза още, че е крайно време делото да започне, защото го обвиняват за неща, случили се през 2008-2009 година.

"Дай Боже, всички дела за започват така бързо", заяви Пенгезов и добави, че все още не може да разбере в какво го обвиняват, тъй като проектът е завършен, минал е през ВСС, парите са разплатени, той не е взел нито стотинка, не е отклонявал никакви пари. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама