Строителите в Шумен: Искаме диалог с местната власт

12:24, 19 окт 15 25 350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Диалог между строителния бранш и общинското ръководство, както и стимулиране на местния бизнес са някои от препоръките, които представители на бранша отправиха към бъдещите общински съветници и ръководство на пресконференция в Камарата на строителите.

Председателят на Съюза на архитектите в Шумен арх. Валери Колев заяви, че състоянието на Шумен не е лошо, но е могло да се направи много повече със същия ресурс.

„Смятам, че ресурсът можеше да бъде по-правилно разпределен -  и като инфраструктурни проблеми, и като благоустройствени проблеми”, каза арх. Колев и допълни, че Общината не е успяла да обърне внимание на дребни неща, с които гражданите се сблъскват всеки ден.

Председателят на Съюза на архитектите заяви, че браншовите организации искат диалог с местната власт, за да могат да се обсъждат и премахват много от съществуващите проблеми.

В своето обръщение към кандидатите за кметове и общински съветници в община Шумен браншовиците посочват, че в бюджета на Общината има около 60 000 лв. за проектирането на 30 проекта, а държавните средства за проектирането на 25 обекта по обществени поръчки за интегрирания план на Общината са 350 000 лв.

Според строителите това показва, че Общината оценява ниско труда им и ги търси само по време на аварии и бедствия.

Председателят на Камарата на сторителите инж. Данко Добрев също каза, че тяхното желание е да бъдат партньори с Община Шумен.

„Преди една година направихме предложение в комисиите за обществени поръчки да участват наши представители. Тогава по-другояче ще се поглежда, защото ние познаваме най-добре условията в града и проектантски грешки, допуснати в София, няма да се допускат”, обясни инж. Добрев и допълни, че желанието им е техни специалисти  да бъдат канени на всички обсъждания, за да може по-професионално да се подходи към реализирането на обекти.

Той заяви още, че това може да стане под формата на обществен съвет или друг форум, стига да има желание от страна на ръководството на общината.

Инж. Данко Добрев каза, че досега при търгове за проектиране не са канени специалисти.

„При мен пристигат проекти без пътна част и сме принудени да правим „на коляно” някакви корекции, за да свършим работа”, обясни строителят.

„Въпросът с пътищата е болезнен и дразнещ за шуменци”, каза инж. Добрев и обясни, че има редица допуснати грешки при асфалтирането на някои участъци от първата част на водния цикъл.

„Настояваме в бъдещата работа на общинските съветници и ръководството на общината да се търси повече мнение на специалисти не само в Общината, но и такива, които са външни”, заяви председателят на Камарата на сторителите.

Председател на Камарата на архитектите в Шумен арх. Огнян Гърбев постави други въпроси, които очакват решение, пред бъдещите управници. Той каза, че едно от основните неща, които трябва да вълнува както Общината, така и хората са условията за бизнес.

„Ако няма добри условия за бизнес и се разчита само на еврофондовете, ще сме доста зле. Стимулирането на местния бизнес трябва да е основно занимание на общинската власт”, каза арх. Огнян Гърбев.

Той заяви, че един от инструментите за такова стимулиране е оптимизиране на общинското обслужване на граждани и фирми.

„Това отношение има голям потенциал за подобряване”, каза архитектът и допълни, че трябва да се обърне внимание и върху качествения контрол на обществените поръчки.

„Спечелилият обществената поръчка да бъде задължен да наеме по негов избор местен подизпълнители”, предложи Гърбев и обясни, че така ще се стимулира местният бизнес и това ще е още един плюс към подобряване на качеството.

„Искаме да помогнем с нашия опит в бранша, за да може Шумен да стане по-добър” каза председателят на Камарата на сторителите инж. Данко Добрев.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама