Бойко Борисов: Прокурорите ме въртяха на шиш час и половина (обновена)

11:50, 19 окт 15 / Политика 25 435 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Прокурорите ме разпитваха час и половина. Направо ме въртяха на шиш. Така премиерът Бойко Борисов описа даването си на показания за пуснат срещу него сигнал от "Протестна мрежа", предаде репортер на София Topnovini.bg. 

Разпитът на министър-председателя е бил проведен от зам.-главния прокурор Борислав Сарафов и е във връзка с негово позволение за преминаването на руски бойни самолети през въздушното пространство на България. По думите му такъв самолет не е минал през страната ни и затова не знае защо е бил извикан в съда.

„Има сигнал, че съм извършил някакво престъпление с руските самолети, които всъщност не са преминали през България.Мога да уверя тези, които са пуснали сигнала, че благодарение на нашите действия, които са напълно законни, сме предотвратили минаването на такива самолети“, каза премиерът.

Едно от обвиненията в сигнала подаден срещу Борисов от "Протестна мрежа" е, че той е предател, както и че е издал държавна тайна. Припомняме, че на конференцията на ГЕРБ преди началото на предизборната кампания през септември Бойко Борисов разказа как министърът на отбраната му е звънял в 3 през нощта, за да му каже, че има план за полети на руски военни самолети през нашата територия. Питал го е и как да постъпи.

„Като не са минали самолети какво предателство съм извършил? Каква държавна тайна е това? Защо да не е подходящо на партийно събитие да говоря за тези неща? Това не е никаква държавна тайна, защото вие пишете всеки ден по вестниците и по радиото за това, че сме отказали полет. Тя се заявява официално“, посочи още премиерът.

По думите на му, обвиненията към него били още, че е „в услуга на Русия". Борисов обаче опроверга това, като заяви, че „руското правителство и външният им министър не спират да го хулят“.

„Аз знам какво сме направили и пред какви рискове сме изправени. За това по дипломатичен път сме намерили начин да им го предадем на колегите от Москва, в следствие на което виждате, че доста студенина лъха от там. Аз само защитавам интересите на България“, категоричен е премиерът.

Бойко Борисов обясни, че ако го вкарат в затвора, за това, че е разпоредил да не се „свалят руски самолети“, той ще остане в историята. Министър-председателят подчерта, че се е обърнал и към Русия с молба "да не постъпва повече така", защото нервите на пилотите, нервите на началник щаба, на военните и на министрите „ще сложат на една везна приятелството, братството, историческата ни памет".

„Има си нормален дипломатически път. Заявява се в седем дневен срок и ние в случаите, когато не е спазен законът, отказваме полети. Не само ние. И Румъния и Гърция и другите държави“, каза още той.

Борисов коментира и настоящата предизборна кампания. По думите му тя е „много вяла“, защото той все още не се е включил в нея.

„Като не участвам пряко в една предизборна кампания все едно няма кампания. Искате ли да се включа за два, три дни и да видите от вяла каква ще стане? Изведнъж всичко живо ще започне да иска дебати по телевизии и радиа“, коментира премиерът.

Той обясни, че освен ГЕРБ, Реформаторския блок и ДПС „на терена няма други партии“. На журналистически въпрос дали това не го смущава Борисов каза, че „ни най-малко“ не е обезпокоен.

„Защо да ме смущава? Аз какво мога да направя? Да взема да дам на БСП хора ли?“, запита той.

Бойко Борисов съобщи, че тази седмица официално ще бъдат открити нови отсечки от АМ „Струма“ и АМ „Марица“. По думите му обаче това не било предизборно, а съвсем случайно съвпаднало с местния вот.

„Ако Орешарски и тройната коалиция не бяха спирали „Марица“ и „Струма“ щяхме да ги открием преди една година. Аз ли съм виновен, че те ги спряха, че сега да чакаме да минат изборите и тогава да ги открием“, коментира още министър-председателят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама