Русенски учени участваха в международна научна конференция в Разград

10:11, 19 окт 15 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 80 доклада изнесоха учени на годишната Научната конференция с международно участие в Разград  ”Традиции и иновации в химичните технологии, биотехнологиите и хранителните технологии’15”, съобщават участниците от Русенския университет.

Конференцията беше посветена на 70 годишнината на Русенския университет. Този най-престижен научен форум на Лудогорието беше организиран съвместно с Дома на науката и техниката в Разград, Регионалния академичен център на БАН, Съюза на учените в България – клон Разград, Община Разград и се  проведе  под патронажа на Областния Управител на област Разград.

На откриването на конференцията присъстваха областният управител на Разград Галина Георгиева, зам.-ректорът на Русенски университет проф. д-р Михаил Илиев, главният секретар на университета доц. д-р Таня Грозева, представители на Дома на науката и техниката, на Регионалната търговско-промишлена и земеделска камара и много учени от университети на страната, представители на бизнеса и медиите. Тематичните направления на форума бяха в областта на химичните технологии, биотехнологиите и хранителните технологии. 

След откриването на конференцията от Директора на Филиал – Разград, доц. дн Станка Дамянова, бяха представени два пленарни доклада от: проф. д-р Стойко Петров от Университет ”проф. д-р Асен Златаров” в Бургас на тема” ”Мембранните възможности на полиакрилонитрила, и проф. дн Венелин Енчев от Института по органична химия с център по фитохимия на БАН, който запозна присъстващите с   теоретичните модели в химията.

Участваха учени от Университети в София, Бургас, Пловдив, Ямбол, Габрово, Стара Загора и др. Международното представителство включваше изследователи от Испания, Македония, Украйна и Русия.   С голяма част от тях преподавателите от Филиала в Разград работят в общи научни проекти. В заседанията на конференцията  се включиха и представители на фирми от региона. Авторите на най-добрите  доклади от двете секции  бяха отличени с Грамота и Кристален Приз The Best Paper на Ректора на Русенски университет. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама