Законова промяна сваля цените на услугите по морските плажове

09:42, 19 окт 15 25 428 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проект за изменения в Закона за устройството на черноморското крайбрежие. За концесиите на морските плажове вече ще се грижи ресорното министерство, а не на регионалното развитие и благоустройството, както беше досега. Промените бяха отдавна чакани от представителите на туристическия бранш, които се надяват това да доведе до нова и по-справедлива методика при изчисляването на концесиите.

В средата на октомври край морето хората от туристическия бранш започват да подготвят следващия летен сезон. Твърдят, че промените в закона ще им позволят да планират всеки следващ по-лесно. Но най-важното според представителите на бранша е да се категоризират морските плажове в България и това да доведе до нова методика при определянето на концесионните такси и наемите. Така ще отпадне необходимостта да се вдигат цените на услуга, за да се компенсира високата такса, платена от концесионера.

И ако за част от проблемите нормативните промени откриват път за решение, за други трябва да се промени дългогодишна практика. Като подготовката на спасители, например, която сега единствено Българският червен кръст има право да извършва. Концесионерите настояват начинът, по който се подготвят хора за тази професия, да се либерализира. Сегашният регламент е излишно скъп и усложнен. Така например хора, които са изкарали курсове за море и работят при много по-тежки условия – вятър, бури, морски течения, вълнения и т. н., по сегашната нормативна уредба не могат да бъдат спасители на басейн.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама