Ген. Атанасов за инцидента със загиналия бежанец: Виждам, че има бягане от отговорност

08:34, 19 окт 15 / Политика 25 486 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Виждам, че се спестява част от информацията за инцидента със загиналия афганистанец. За да се направи цялостен анализ на случилото се, трябва да има информация. Виждам, че има бягане от  отговорност". Това каментира ген. Атанас Атанасов в сутрешния блок на bTV.

Инцидентът в района на Средец, при който загина един бежанец, се дължи на пропуските в подготовката на служителите на полицията, убеден е ген. Атанасов. 

"Как 50 човека преминават границата, без да ги хванат? Аз мисля, че такива групи преминават като си плащат на тези, които ги превеждат. Народното събрание само преди две седмици завиши санкциите за тази дейност. Така може да се реагира с тежки санкции, но не виждам някакви съществени резултати", заяви ген. Атанасов.

Според него през последните две години е трябвало да се инвестира в техника. Той е категоричен, че засилването на охраната по границите няма да реши проблема.

"Да изпратим там войска? Какво ще правят тези хора, ще стрелят срещу бежанците, които не са въоражени?", попита ген. Атанасов.

Той коментира и готовността на Германия да съдейства за скорошното приемане на Турция в Европейския съюз.

"Аз си мисля, че Европа закъсня по отношение на тези действия. Мисля, че българското правителство, премиерът беше пионер в това с диалог с Турция да се локализира бежанската вълна. За съжаление няма изгледи за бързото решаване на кризата в Близкия Изток. Напротив, тя се задълбочава.

Вътрешнополитическата ситуация в Турция е нестабилна и Европа с право се притеснява. При една дестабилизация в турската страна и 2.5 млн. бежанци, идва въпросът каква е заплахата за Европа", каза ген. Атанасов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама