Прокуратурата пак удължи разследване на обществени поръчки във Варна

08:14, 19 окт 15 25 542 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За трети път Варненската окръжна прокуратура удължава срока за приключване на делото, заведено въз основа на одитна проверка, извършена от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) в общината през 2012 година. Това съобщи заместник-окръжният прокурор Радослав Лазаров, който е говорител на държавното обвинение. Новият срок за приключване на разследването е 9 януари 2016 година.

Досъдебното производство е срещу виновно лице за престъпление по чл. 219 ал.1 от НК, припомня "Дневник". Неговият текст касае "длъжностно лице, което не е положило достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването или запазването на повереното му имущество или за възложената му работа и от това е последвала значителна повреда, унищожение или разпиляване на имуществото или други значителни щети на предприятието или на стопанството". За тези престъпления Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до 6 години и глоба до 5 хиляди лева.

В началото на април миналата година от пресцентъра на АДФИ съобщиха, че заверено копие от доклада е предадено на Варненската окръжна прокуратура още през декември 2013 г. От Инспекцията тогава информираха, че бившият варненски кмет Кирил Йорданов не е сред лицата, проверявани по случая.

Докладът на АДФИ систематизира данни за приходите от приватизацията на общинския дял от 34.85% в дружество "Шеле екосервиз", както и от проверка за законността на действията, извършени при строителството на две детски градини във Варна. Предаденият на прокуратурата доклад съдържа още данни за законосъобразността на разходите за ремонт на улици и тротоари в града, на площади и пешеходни зони.

Едни от най-сериозните нередности, констатирани от инспекторите, касаят процедурите за възлагане на обществени поръчки за пътни ремонти и зимно поддържане на улиците във Варна. Според доклада на Агенцията незаконосъобразни действия са били открити и при сделки с общински имоти, извършени през периода от 2009 – 2012 г.

Данни, систематизирани в хода на проверката, показват, че при определянето на фирмите, извършващи пътни ремонти и поддръжка на общинската инфраструктура във Варна, е било допуснато договорените цени за идентични дейности при отделните компании, спечелили обществени поръчки, да се различават до 1600 пъти.

Независимо от направените констатации обаче договорите за изпълнение на обществени поръчки по пътни и инфраструктурни ремонти на територията на община Варна не бяха прекратени и останаха да действат дори и след оставката на бившия кмет на града през март 2013 г. Част от компаниите, упоменати поименно в доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция, и в момента продължават да изпълняват дейности, финансирани с десетки милиони левове от оперативни програми, държавния и общинския бюджет. Констатациите в доклада сочат също, че заради нарушени разпоредби на Закона за общинската собственост, при продажбата на общински имот цената му е била занижена с над 800 хил. лв.

В началото на 2014-а г. кметът на Варна Иван Портних съобщи, че администрацията му е предала на прокуратурата описания в доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция скандален случай с ремонта на Социалния учебно-професионален център "Анастасия д-р Железкова" във Варна. Той беше извършен от дружеството "Весела" ООД по време на управлението на бившия варненски кмет Кирил Йорданов, а стойността му достигна 3.5 млн. лв. За приключването на обекта към тази сума са платени допълнително още 330 хил. лв. от бюджета на Варна, а заради откритите нарушения при изпълнението на обществената поръчка управляващият орган на програмата отказа да възстанови парите, инвестирани в ремонта.

Куриозен е и фактът, че според офертата, с която е спечелила наддаването, "Весела" ООД е поела ангажимента да извърши строителството за два месеца и да осигури гаранционната поддръжка в рамките на 70 години.

В друг случай журналистическо разследване показа, че бивши и настоящи служители на Община Варна буквално са прахосали повече от 900 хил. лв. при реализацията на проект за образование на деца в неравностойно положение. Изпълнител на тази поръчка също е компанията "Весела", а въпреки похарчените общински пари центърът е бил негоден за експлоатация още при приемането му. В момента той е разграбен и разрушен.

Един от хората, станали причина за това според доклада на АДФИ – тогавашният заместник-управител на общинското предприятие "Инвестиционна политика" Христо Иванов, сега е заместник-кмет на Варна.

Последният срок за приключване на прокурорското разследване по доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция беше 9 октомври т.г. и резултатите трябваше да бъдат обявени в разгара на предизборната кампания за предстоящите местни избори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама