Започва инициативата "В Дворците на старата, новата и морската столици на България" във В. Търново

07:45, 19 окт 15 / Култура 25 699 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„В Дворците на старата, новата и морската столици на България“ е проект, който се реализира в резултат на процеса по кандидатстването на 4-те бълагрски града за званието Европейска столица на културата през 2019 година.

Кметовете на Велико Търново, София, Варна и Пловдив, достигнали до финалната селекция, се обединиха около един добър пример на Италия. Според него 30% от определения национален бюджет за инициативата ще бъде предоставен на градовете - финалисти, за да бъдат реализирани най-добрите проекти от техните кандидатури.

В изпълнение на това решение кметовете на трите общини, изпратиха писмо до Министъра на културата, в резултат на което с Решение на Министерския съвет за приемане на Многогодишна програма (2015-2019) за подкрепа на избрания за „Европейска столица на културата“ български град, в т. 4 „Финансиране“ е решено, че ресурсното разпределение на средствата от държавата за 2019 година следва да е 70% в полза на спечелилия кандидат Пловдив и 30% в полза на градовете София, Велико Търново и Варна.

В партньорство с една от водещите културни институции във Велико Търново – читалище „Надежда“ в периода от 19 до 24 октомври 2015 г. ще се осъществи инициативата „В Дворците на старата, новата и морската столици на България“.

В рамките на седмица децата и младите хора ще имат възможност да се запознаят както с изразните средства на късометражното кино, така и да участват в кино работилници и да се запознаят с това как да снимат своят пръв късометражен филм, съобщиха от община Велико Търново.

Основната цел на проекта е културното обединяване на едни от най-големите и развити в икономическо и социо -културно отношение български градове - Варна, Велико Търново и София.

Цели се още създаване на единна културна среда с общи културни ценности и публики, осигуряване на по-лесен достъп до качествен културен продукт, насърчаване творческото изразяване, превенция на зависимости, агресия, насилие в училище и противообществените прояви на младите, посредством съвременни изкуства и методите на неформално образование, както и предоставяне възможности за ранна професионална ориентация, привличане на обществено, критическо и преподавателско внимание върху изкуството на новото поколение артисти. Ще бъдат представени кино прожекции от български, европейски и световни кино заглавия.

Според собствените си културни специфики форумите в трите града са жанрово разделени. Варна ще представи  анимация, Велико Търново - документално, историческо и научно-популярно кино, София - игрално кино. Ще бъдат изградени филмови ателиета.

Секцията има за цел да изгради у младите участници познание и разбиране на късата кино форма, развивайки и паралелно практически знания и умения за активно участие и открито изразяване на собственото мнение, убедителна и разумна защита на заявената позиция в открит дебат, толерантност и уважение към другомислещите.

Ще има инициатива Детска резиденция „Как да снимам първия си филм». В рамките на програмата се организират дискусионни клубове и специализирани уъркшоп секции за най-малките - ателиета за анимация, илюстрация и комикс, уъркшоп „Как да снимам първия си филм" под ръководството на специалисти в областта.

Ще бъде изградена  Видеобиблиотека - специално разработена софтуерна система, съдържаща дигитализиран архив на кандидатстващите през годините за участие в събитието над 30 000 заглавия.

Видеобиблиотеката ще е достъпна в най-активните читалища, културни центрове и институции в трите общини. Всеки включил се в тази инициатива получава персонален код, който позволява достъпа до съдържанието на системата през цялата година, както и възможността да следи онлайн събитията по време на форумите съответно в другите градове чрез личните си мобилни устройства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама