Обсъждат Общия устройствен план на Търговище

07:33, 19 окт 15 25 430 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Обществено обсъждане на проекта за Общ устройствен план на Община Търговище и съпътстващите го Доклади за екологична оценка и за съвместимост ще се проведе днес. Всички граждани, които проявяват интерес към разработката, са поканени да присъстват на разглеждането от 17 часа в зала „Христо Самсаров” на Общината.

Главната цел на Плана е  създаване на оптимална пространствена и функционална структура на развитие чрез баланс между екологично равновесие, икономически растеж и социален просперитет, при пестеливо използване на природните ресурси.

Това според експертите, работили по документа, може да се постигне  чрез регулиране на процесите на по-нататъшната урбанизация на територията на общината в граници, които да не накърняват природната й среда, както и чрез създаване на необходимите условия за реализиране през следващите планови периоди на различните приоритетни проекти.

Специалистите са предвидили още, че е необходимо по-нататъшното изграждане и техническо съоръжаване на жизнената среда в населените места и останалите обитавани територии да става в съответствие със съвременните европейски критерии и стандарти, при осигуряване на максимален ефект при инвестирането и на баланс между общностния и частните интереси. 

Основните задачи, на които плана трябва да намери решение, са определяне на общата концепция и насоки на развитие на общината, планиране  на урбанизираните територии, земеделските територии, горските територии, защитените територии, нарушените територии за възстановяване и териториите със специално предназначение.

 Документът трябва да помогне и за усъвършенстване на мрежата на социалната инфраструктура, развитието на комуникационно-транспортната инфраструктура на общината, техническото обезпечаване. Следва да бъдат идентифицирани териториите с вероятно разпространение на предвидими природни бедствия и да се планират необходимите превантивни мерки за защита.

Не на последно място има необходимост да се планира опазването и развитието на обектите на културно- историческото наследство и природните забележителности.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама