Над 73 хил. обаждания на 112 за 8 месеца са регистрирани в Шуменско

14:55, 16 окт 15 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
73 049 са обажданията, получени от центровете 112 от началото на годината до началото  на месец септември в дежурните части на ОДМВР- Шумен, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Относителният дял на сигналите, подадени в Шуменско, е 2,16 от обажданията в цялата страна.

На едно от последните дежурства са отработени 50 сигнала. Няколко от тях са били за възникнали пътно- транспортни произшествия. Прави впечатление, че значителна част от обажданията са били  заради предпоставки за пътно- транспортни произшествия- мъж е сигнализирал, че на АМ “Хемус” водач бута автомобил без включени светлини, друг е подал сигнал за паднал пътен знак, който обърквал водачите и имало опасност за навлязат в насрещната лента за движение. Голяма част от сигналите за неправилно паркирани автомобили, има получени обаждания от хора, които искат съдействие от полицията след семеен скандал. Не липсват сигнали за хора, нарушаващи обществения ред след употреба на алкохол. В дежурните части на полицейското управление в Шумен има граждани, които звънят почти всеки ден да търсят решение на проблемите си- сред тях е жена, която настоява да й се намерят загубени преди години ключове друга, която съобщава, че съседите й я обгазяват всеки ден. Редовно се получава сигнал за жена, която се е изгубила в града и друга, която съобщава, че в двора на къщата й има крадци.

Средно на денонощие се получават около 40 сигнали от центровете 112, като 2/3 от тях са насочени за инциденти и съдействия на територията, обслужвана от Районно управление- Шумен.

След като получат сигналите служителите от група „Оперативна дежурна част” ръководят екипите, които осъществяват дейността на патрулните полицаи, служителите на “Пътна полиция”.

Често се правят конферентни връзки с дежурните на полицията, по време на които се дават съвети на гражданите как да реагират в определени ситуации, които не са спешни. Последно време в Шумен се забелязва тенденция хора да търсят съдействие от полицията във връзка с опити за телефонни измами. Дежурните дават нужните съвети на гражданите, като ги съветват да не дават в никакъв случай пари на непознати и да не предоставят личните си данни. Сред често подаваните са сигналите за неправилно паркиране и за опасно движение по пътното платно. Важно е да се уточни, че навременно подаден сигнал и бърза реакция на полицията може да предотврати сериозен инцидент. Не са малко случаите, в които граждани подават сигнали за водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол, като малко по-късно са установявани и спирани за проверка. В късните часове на денонощието ръст бележат сигналите за нарушаване на нощната тишина, силна музика от заведения, конфликтни ситуации край нощни и увеселителни заведения. На стационарните телефони често звънят граждани, които задават въпроси, които касаят различни структурни звена / искат справки за документи, информация за работно време и т.н./

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама