Изтича срокът за плащане на данък сгради и такса смет в Шумен

10:05, 16 окт 15 25 457 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 30 октомври 2015 г. изтича срокът за плащане на втора вноска на данък сгради, такса битови отпадъци и данък моторни превозни средства, съобщават от Общинска администрация Шумен.

Тогава изтича срокът и за плащане на четвърта вноска на патентния данък, напомниха от отдел „Местни данъци и ТБО” на Община Шумен.

До последния работен ден на календарната година гражданите могат да подадат декларации по чл. 71 от Закона за местните данъци за освобождаване от такса битови атпадъци от физически и юридически лица. Декларацията по чл. 18 от Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги е за юридически лица, които чрез нея могат да изберат начина, по който да заплащат такса битови отпадъци – по данъчна оценка или на количество отпадък. Двете декларации могат да бъдат изтеглени от сайта на общината в раздел Отдел „Местни данъци и ТБО”, от линк „Образци на документи” и се подават в стаи 19 и 20 на отдела.

Декларацията за освобождаване от такса битови отпадъци се подава за имот, който няма да се ползва през цялата следваща година, имотът не трябва да е основно жилище, и средномесечният разход на ел.енергия в него не трябва да надвишава 50 киловата. Тази декларация трябва да бъде подписана от всички собственици или ползватели на имота. Инспектнорите имат право да правят проверка през цялата година. При установяване на по-високо потребление на ел.енергия се начислява такса смет според данъчната оценка на имота.

От Данъчното напомнят, че гражданите могат по електронен път да проверяват данъчните си задължения като преди това в стая 11 на данъчната служба на Общината писмено трябва да заявят желание да им бъде издаден КИН - клиентски  идентификационен номер. Заявления се приемат всеки работен ден и желаещите могат да използват всяко идване в общината, за да подадат образеца и да се възползват от удобството на електронната услуга.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама