Илияна Цанова е новият зам.-управител на фонда "Юнкер"

23:36, 14 окт 15 25 529 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бившият български служебен вицепремиер Илияна Цанова получи 454 гласа „за” от Европейския парламент (ЕП) за поста заместник-управител на инвестиционния фонд на Европейския съюз (ЕС), известен като плана „Юнкер”. За управител на фонда с 381 гласа беше избран австриецът Вилхелм Молтерер, който е бивш десноцентристки министър на финансите на страната си.

Късно вечерта във вторник евродепутатите от икономическата и бюджетната комисия на ЕП подкрепиха номинацията на Цанова с 61 гласа "за", едва 7 "против" и 3 "въздържал се".

Припомняме, че Цанова беше министър и вицепремиер на България, отговарящ за управлението на европейските средства в две последователни служебни правителства в периода 2013-2014 г. В момента тя е директор европейско съфинансиране и финансов инженеринг в Европейската банка за възстановяване и развитие, където работи от 2006 г.

Целта на плана „Юнкер” е в следващите три години да се мобилизират допълнителни публични и частни инвестиции в цяла Европа, включително и в България. Те ще бъдат насочени към реализирането на проекти с голямо социално и икономическо значение. Фондът ще започне работата си с първоначално финансиране от 16 млрд. евро от бюджета на ЕС и 5 млрд. евро от Европейската инвестиционна банка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама