Огнян Минчев сравни радикализма с политическо пробуждане

22:58, 14 окт 15 / Политика 25 493 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Бежанската вълна породи изключително дълбока криза на институциите на Европейския съюз", каза политологът доц. Огнян Минчев по време на лекция в Гранд хотел "България", предаде репортер на София Topnovini.bg. Той припомни, че през последните 5 години Европа е преодоляла кризата на обединението на страните и предложението за еврото като обща валута.

По неговите думи бежанската криза е поставила под въпрос функционирането на граничните структури и на действията на Шенген. Основната маса от бежанци е достигнала до центъра на Европа "спокойно", отбеляза той. "За съжаление това стана в един полупорядък. Тези бежанци се събираха на определени места. Тяхното поведение е режисирано", смята Минчев. Според него начинът им на влизане в ЕС и преминаването им през Европа е нарушение на Шенгенското споразумение.

Като друг аспект на кризата той отбеляза поканата на германския канцлер Ангела Меркел към мигрантите да се установят на територията на Германия. Той допълни, че въвеждането на квоти за бежанците е поставило под силен натиск договорния механизъм за взимане на решения на ЕС.

"Попаднали в капана на тези механизми, отделните страни започнаха да взимат самостоятелно решение за затварянето на своите граници. Станахме свидетели как падат железни стени на територията на Европа", каза още Минчев. Това може да доведе до смяна на политическите стратегии на европейските страни. Според политолога стратегията на миграцията в ЕС трябва да бъде публична и определена с мнозинство на страните-членки.

Той смята, че най-важен е отговорът на въпроса дали Европа може да бъде пасивна по отношение на мигрантските страни и по какъв начин тя може да помогне на тези хора, без да навреди на икономиката си. „Докато това не се случи, няма възможност да отговорим по практичен начин на бежанския проблем”, каза Минчев.

По отношение на радикалния ислям, експертът подчерта, че големият проблем е в това, че "той е част от едно гигантско политическо пробуждане в глобалния свят". По неговите думи в ислямския свят стотици милиони хора се пробуждат за активен граждански народ на базата на много ограничения си светоглед. Те носят в себе си рамката на мирогледа, отбеляза Минчев и допълни, че „невъзприемането на съвременния свят ще доведе до вълни на нестабилност и агресия в продължение на много дълъг период от време”.

Миграниционният натиск по южните части на Европа продължава десетилетие, подчерта Минчев. Той смята, че мощната вълна тази година е породена от пасивността на континента. Според него въпросът е кой ги е организирал – дали са само каналджиите или и някой друг се е намесил. Политологът отбеляза, че голяма част от бежанците не идват от Сирия, а от лагерите в Турция, в които са от четири години. Той каза още, че „ще приемем и ще оказваме помощ, но ще трябва и да се защитаваме”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама