Корупцията в България е на равно с тази в Италия, Гърция и Румъния

20:31, 14 окт 15 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България бележи прогрес в борбата с подкупността става ясно от годишния Индекс за възприемане на корупцията, който се изготвя от световната антикорупционна организация "Трансперънси интернешънъл“ по данни за 2014 г. Така страната ни вече е корумпирана, колкото Румъния, Италия, Гърция и Бразилия.

България се нарежда на 69-о място в класацията. В предходните две издания на индекса тя заемаше 77-о място. Корупцията също има лек прогрес, като за страната ни индексът за възприемането й вече е 43 точки. През 2013 г. той беше 41 точки.

От съседните ни страни най-зле се представя Сърбия, която заема 78-о място. Малко по-добре са Турция и Македония, които делят 64-ата позиция. Нова Зеландия, Финландия и Швеция са на челните места. Там корупцията е най-слабо разпространена. В дъното на списъка са Сомалия и Северна Корея.

Нивото на корупцията в разширяващите се икономики на Бразилия, Русия, Индия, Китай, Мексико и Индонезия се отбелязва от „Трансперънси интернешънъл” като обезпокоително. Бразилия дели една позиция с България, Китай е на 100-о място, а Русия е 136-а.

Антикорупционната организация е започнала и кампанията "Разобличи корумпираните“, която призовава другите страни и институции да следват примера на Дания. Те съветват и Европейския съюз, САЩ и страните от Г-20 да създадат публични регистри на всички нива на управлението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама