Минчо Спасов: Хората искат да видят осъден политик и смятат, че имунитетът е пречка

19:45, 14 окт 15 / Политика 25 442 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Хората искат истината и да видят осъден политик и смятат, че имунитетът е пречка за това, коментира бившият депутат Минчо Спасов в предаването „Още от деня“ на БНТ. 

По думите му основната вина за преобладаващото чувство за липса на справедливост у хората е взаимната обвързаност между политиците и магистратите. „Там е заровено кучето“, коментира Спасов и добави, че и политиката, и журналистиката се нуждаят от вярност, постоянство и професионализъм. 

„Трябва да решим дали изобщо магистратите и депутатите да имат имунитет“, отбеляза бившият депутат. „Целта на имунитета е не да дава привилегии на велможите, а да даде смелост за работа. Виждаме колко трудно функционира разделението на властите тук и как липсва смелост. Ако имунитетът е някакъв вид гаранция, той трябва да остане, но може би да бъде обвързан със служебните задължения.“

Адвокатът Марин Марковски, който също присъстваше в студиото разграничи няколко вида имунитет: общ криминален имунитет, на какъвто се радват депутатите и магистратите в България и функционален имунитет: защита за думите и действията само при изпълнение на служебните задължения, какъвто е в повечето европейски страни. „Така е в повечето страни в ЕС и така трябва да стане и в България“, каза Марковски. 

По думите му в сегашния си вид имунитетът в България усложнява ситуацията. „Имунитетът трудно се сваля, да бъде вкаран в затвора е още по-трудно. А ако получи условна присъда, политикът се забавлява и после се изкарва мъченик и борец за свобода“, коментира адвокатът. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама