50 души се събраха пред съда в Пловдив, поискаха "Поправка Кари" (снимки)

19:26, 14 окт 15 25 306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Петдесетина души се събраха пред сградата на съда в Пловдив, за да изразят недоволството и гнева си от промяната на присъдите по случая с прегазената на автобусна спирка Катерина Матеева и да поискат промяна в закона, позволил смекчаване на наказанията на гръцкия студент Христос Боскос и пловдивчанина Васил Калев.

"С протеста си искаме да обърнем внимание на по-горно ниво. Като общество настояваме за актуализация на закона. Искаме законите да са направени с уважение към хората, а престъпниците да имат страх от закона", сподели Николай Василев - един от организаторите на събитието.

Поставете се на мястото на това младо момиче, намиращо се на прага на живота, което не може да излезе от дома си цяла година заради множеството наранявания и счупвания, обърна се към присъстващите той.

Бащата на Катя сподели, че се надява с този протест ситуацията да се промени. Адвокатът на семейството - Татяна Каменова, обаче бе категорична, че самият протест трябва да е пред Народното събрание под надслов "Поправката Кари".

Промяната на закона зависи от лостовете на властта, от готовността на институциите да се вслушат в хората. По думите й член 78, който измени първоначалните присъди на Боскос и Калев, е приложим, когато не е налице тежка телесна повреда, смърт и употреба на алкохол.

"Сега съществуващият закон не прави разлика дали става въпрос за една, или повече телесни повреди", посочи адвокат Каменова и поясни, че идеята е да има повече определения в този член, които да касаят особено тежките случаи като този на Катя.

Татяна Каменова подчерта отново, че законът е спазен, но самият закон е неадекватен и наложените административни наказания не могат повече да бъдат обжалвани.

Събралите се пред съда бяха единодушни, че промяната на присъдата е подигравка с девойката. Силният дух и волята за живот на Катя обаче се оказаха вдъхновение за тях.

Припомняме, че Пловдивският окръжен съд измени присъдата на Пловдивския районен съд, наложил наказание от две години лишаване от свобода условно с четири години изпитателен срок на Боскос, като вместо това му наложи наказание – глоба в размер от 5000 лева. Присъдата на Васил Калев – втори шофьор, замесен в случая, също бе намалена и вместо една година лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок, получи глоба в размер на 2500 лева.

Отменено бе и обезщетението от 12 000 лева, което трябваше да бъде изплатено на Катерина Матеева за лечението й.

Жестокият инцидент стана на 19 май 2014 година. Христос Боскос помете с огромна скорост девойката, чакаща на автобусна спирка на улица "Победа". Колата се е врязала в спирката след удар с "Мерцедес", шофиран от втория обвиняем – Васил Калев.

Момичето оцеля, но бе подложено на серия от операции на краката. Катя все още не се е възстановило изцяло. До този момент тя е била подложена на пет операции, предстоят й още.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама