Фирма-изпълнител ще кърпи новоизграден булевард за 5 млн. лева (видео)

19:00, 14 окт 15 25 655 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Месец и половина след пускането си в експлоатация чисто новата част от бул. „Александър Малинов“ даде дефекти. На няколко места четирикилометровата отсечка в столичния квартал „Младост“, свързваща „Цариградско шосе“ с „Южната дъга", буквално е пропаднала.

Проверка на екип на София Topnovini.bg показа, че шофьорите драстично намаляват скоростта си при преминаването по дясна лента на булеварда в посока „Цариградско шосе“. На около 50 метра преди пропадналия асфалт е поставена табела, ограничаваща движението до 30 км/ч., като предупреждава за неравности по пътя. В обратната посока е премахнат асфалта от 15-метрова отсечка отново в дясната лента.

Становището на Столична община по случая е, че възстановяването на пътната настилка след слягането на участък от бул. „Ал. Малинов“ ще бъде извършено от фирмата-изпълнител за нейна сметка.

Договорът за създаването на пътния участък е подписан през октомври 2014 г. с Обединение "ГЕОМЕТРО Б.П.", изпълнител и на метрото в тази му част. Стойността на проекта е за 5 261 576.67 лв. без ДДС, а срокът за строителство на обекта е 7 месеца.

Вчера екип на „Метрополитен“ е констатирал пропадането и е възложил на изпълнителя да обезопаси участъка и да започне работа по възстановяването му. То трябва да приключи до неделя. В момента се изясняват и причините, които са довери до слягането. Зоната, която е засегната, е срещу магазин ХИТ в посока центъра.

Проектът за рехабилитация на бул. „Малинов“ не е приет от приемателните комисии на Столичната община и на изпълнителя ще бъде наложена неустойка по договора.

Инж. Стоян Братоев, изп. директор на „Метрополитен” ЕАД, коментира за медията ни, че булевардът е пропаднал на три места и възстановяването му от утре е задължение на фирмата-изпълнител.

„В момента проблемните зони се огражда и от утре започва възстановяването“, посочи той и обясни, че новата част от булеварда все още няма Акт 16. Той щял да бъде издаден при окончателното приключване на поръчката - до края на месеца трябва да бъде приключено озеленяването на булеварда.

„Важното е, че е обезопасено. Причината за дефектите е комплексна, но основната е заради вода“, поясни инж. Братоев.

От водещия партньор в обединението “Геометро Б.П.” - “Геотехмин", не дадоха коментар по случая, тъй като „не знаят точно за кой участък става дума и не могат да кажат кой носи отговорност за дефектите“.

От становище на Столична община от преди месеци става ясно, че през тази година в столицата няма предаден обект на 100%. Това каза пред медията ни Гергин Борисов от „Спаси София“

„Ако това твърдение е вярно, би следвало да приемем, че на практика всички обекти, които са пуснати в експлоатация тази година, са без акт 16“, коментира той.

Борисов попита защо след толкова много критики и забележки от страна на гражданското общество и непревителствения сектор продължава да не се обръща внимание на контрола. На практика това означавало, че все едно от общината не си взимат поуки от грешките.

„Обектите са завършени , но не им се взима акт 16, защото явно се знае, че не са завършени качествено. Общината се оправдава пред обществото с този документ“, казва Гергин Борисов.

Бул. "Александър Малинов" бе пуснат предсрочно на 22 август. Тогава Столична община уточни, че ремонтът все още не е приключен напълно, но пътят е отворен, за да се облекчи трафикът.

Днес бе съобщено също, че реставрацията на Централна гара - София ще се забави с два месеца. Дефекти преди няколко седмици даде и новоремонтираното кръстовище при площад "Руски паметник".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама