След среща с КЕВР работодателите готвят нови протести (обновена)

17:31, 14 окт 15 25 524 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-големите работодателски организации не се споразумяха с КЕВР за намаляване цената на тока за бизнеса, затова те ще подновят протестите си. Това стана ясно след среща между тях, предаде репортер на СофияTopnovini.bg.

"Не можахме да стигнем до никакви по-сериозни конкретни решения, обяви след разговора председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев. Той уточни, че по някои неща имат консенсус, но таксата "задължение към обществото остава същата - 38 ст. на киловатчас. 

Бизнесът ще възобнови протестните си действия в най-скоро време, закани се Домусчиев. Засега обаче не е ясно точно кога. 

"Всичко зависи от това дали в следващите седмици КЕВР ще ни убеди, че работи за обществото или за енергийните монополи", каза още той.

Бизнесът е представил пред КЕВР какви са били разчетите за еленергия за индустрията преди 1 август, откогато поскъпна и токът. Очаква се отговор от енергийния регулатор във връзка с предоставените разчети и предложения.

Работодателите се надяват от 1 ноември да се върне старата цена на електроенергия. От работодателските организации настояват "намалението на цената на природния газ да се отрази изцяло върху намаление на преференциалната инвестова цена на когенерациите на еленергия".

На срещата днес те са се споразумели КЕВР да предостави от своя страна предложения към работодателите, включително и за промени в законодателството. Целта е да се сведе ценовата добавка "задължение към обществото" до средноевропейско равнище. По думите на работодателите резервите са свързани с намаляване на цената на природния газ и с включване на износа на ток.

"Изнасяме си евтиния ток, за да има работни места в Гърция, Турция, Сърбия", възмути се Домусчиев пред журналистите. Работодателите отбелязоха, че износът за месец август се е свил с 1% спрямо същия период през 2014 г. в резултат на поскъпването на електроенергията. Те допълниха, че през първото полугодие ръстът на износа е бил с 6-7 процента.

"Най-важният резултат от срещата е, че се установи диалог между КЕВР и работодателските организации", каза председателят на енергийния регулатор Иван Иванов. Комисията е взела своите решения за увеличение на цените, спазвайки закона и защитавайки обществения интерес, допълни той. Иванов каза още, че засега КЕВР ще разисква намаляване на цената на природния газ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама