Авиобаза "Чайка" отвори врати за близки и роднини на авиатори

17:26, 14 окт 15 25 709 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ден на отворените врати се проведе в Морската вертолетна авиобаза "Чайка". Повод за инициативата бе 56-ата годишнина от създаването на Военноморското вертолетно формирование, съобщиха от пресцентъра на Военноморските сили. От там обаче пропуснаха да изпратят авансово съобщение за събитието, поради което медиите и широката общественост научават за него постфактум.

Строят на личния състав тази сутрин бе приет от началника на Щаба на Военноморските сили капитан І ранг Коста Андреев. На отличилите се военнослужещи и цивилни служители бяха връчени награди. С военен ритуал бяха поднесени венци и цветя на паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг авиатори от базата.

Гостите на тържеството – командири на военни формирования от ВМС, роднини и близки, ветерани,  служили в авиобазата – бяха поздравени от капитан І ранг Коста Андреев и командира на военното формирование подполковник Спас Спасов. Те имаха възможност да разгледат въоръжението и техниката.

Апогеят в развитието на военноморската ни авиация е в края на 80-те и началото на 90-те години. Следват трудни години. На 9 октомври 2011г. с тържествен ритуал в авиобаза "Чайка" е приет първият вертолет AS 565 MB “Panther” в състава на Военноморските сили. Веднага след това постъпват още два. До средата на 2012 година целият летателен и инженерно-технически състав е допуснат до експлоатация на вертолетите Panther.

След проведено обучение по аварийно-спасителни операции екипажите на вертолетите AS 565 MB “Panther бяха сертифицирани от тренировъчния център на "Eurocopter”. От 1 август 2012 г. същите носят денонощно дежурство за участие в операции по търсене и спасяване и оказване на помощ за спасяване човешки живот на море, на бедстващи кораби, плавателни средства и летателни апарати.

Задачите по време на дежурството включват и оказване на помощ и съдействие на държавната и местна власт, институции и организации при природни бедствия, катастрофи и промишлени аварии на територията на Варненска, Бургаска, Добричка, Шуменска, Русенска, Силистренска, Разградска и Търговищка област.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама