Експерти ще нищят казуса с Ларгото, археологията не била засегната

16:54, 14 окт 15 / Култура 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Експерта група от 12 души – археолози, реставратори, архитекти и трима граждани, ще изготви оценка за дейността по реставрацията на разкопките при Ларгото. Това обяви пред медиите зам.- министърът на културата, отговаряща за културно-историческото наследство, Бони Петрунова след среща със специалистите.

Вчера министърът на културата Вежди Рашидов разпореди временно спиране на работата по консервацията и реставрацията на открития музей на Ларгото. Министър Рашидов реагира след сигнал на граждани, според които в процеса на строителните дейности е разрушена археологията и външният вид на находките не е автентичен, дори бутафорен.

Заместничката на Рашидов призна, че това не е първият сигнал за визията на находките, който получава Министерството на културата.

„Стигнахме до една обща идея да се направи експертна група, която в най-кратък срок да направи оценка. С археологията нямаме проблеми.  Няма разрушена старина, открита при археологическите разкопки.“, твърди зам.-министърът. 

Зам.-кметът по културата Тодор Чобанов заяви, че е доволен от гражданската позиция на столичани.

„Това е чудесна новина, че гражданите са развълнувани какво се случва с културното им наследство. Искаме тази група да даде конкретни указания на строителите. На срещата беше коментиран ясният въпрос с маркирането на това, което е находка и това, което се надгражда, за да бъде защитен оригиналът. Няма спор, че находките са си там и са надзидани. С изключение на тухлената сграда, са коректно направени. Тази сграда е голям проблем и общината категорично смята, че нейното надзидване в такъв размер е неподходящо за тази зона, защото измества фокуса от оригинала към възстановки, което не е редно“, каза Чобанов.

Той обясни още, че методът за надграждане археологически находки се използва във френските школи. Той обясни и разликата със сегашния вид на Ларгото и това, което трябва да се получи, ако се спази техниката – местата, които са надграждани трябва да изглеждат за непрофесионално око по същия начин, както и находките.

Умишленото състаряване като техника не се нрави на зам.-министъра на културата Бони Петрунова, каза самата тя. Според нея "времето ще си свърши работата".

"Лично аз не съм привърженик на това потъмняване и състаряване, защото времето ще си свърши работата. Нали се сещате, че когато римляните са изградили своите сгради, те са били с чисто нови тухли, камъни и са придобили този вид, който сега намираме, в резултат на стотици години престояване под земята и разруха от времето и последващи периоди. Концепцията решава дали да покажем тази съборетини, тази рушевина или да го покажем как е изглеждало. А то е изглеждало новичко тогава", обясни пред присъстващите заместничката на Рашидов.

Сигналът, който предизвика спирането на проекта беше подаден от Манол Глишев. Той остана доволен от решението за създаване на работна група, в която ще участват и граждани. Дори спомена, че за повечето проекти трябва да има обществено обсъждане.

Бони Петрунова не пожела да даде професионалната си оценка на археолог за визията на Ларгото. Даде обаче интересно обяснение защо не може да коментира толкова рано:

"То е все едно да отидеш в китайски ресторант, да си поръчаш патица по пекински, да видиш патицата разчекната, кестените да се варят и от това да направиш извод как ще изглежда манджата".

В крайна сметка зам.-министърът увери присъстващите, че при строителните дейности ще се придържат максимално към автентичния вид на находките.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама