Започнаха дейностите по закриването на сметището в Сотиря

16:50, 14 окт 15 25 582 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първа копка на обект „Закриване и рекултивация на депо за неопасни отпадъци с. Сотиря, II-ри етап” направи заместник-кметът Румен Стоилов.

Обектът се намира в местността „Драките”, в землището на сливенското село Сотиря и е на обща стойност 2 525 014 лева, с включено ДДС.

Закриването на депото е по проект „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Ямбол - Първа фаза”, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.”, който е между общините Сливен, Ямбол, Нова Загора, Тунджа и Стралджа.

Основната му цел е закриване и рекултивация на четирите депа за неопасни отпадъци в тези общини, както и изграждане на нова клетка 1 на регионално депо за депониране на територията на община Тунджа и Ямбол.

Изпълнител на строително-монтажните работи на обекта е фирма „Аква Систем“ АД, гр. Бургас. Сторителен надзор е фирма „Свеко Енергопроект“ АД, гр. София. Проектанти на проектосметната документация са „БТ инженеринг“ гр. София.

„След няколко години тук няма да си личи, че е имало депо за отпадъци, защото то се закрива по един модерен европейски начин и природата ще бъде възстановена в предишния си вид”, изтъкна представителят на строителния надзор инж. Красимир Лозанчев. Строителите увериха, че депото ще бъде закрито в срока на договора, до края на годината.

Основните дейности които ще се изпълняват на обекта са:

•       Цялостно преоткосиране и вертикално планиране на територията на депото - II етап с оглед създаване на устойчиви наклони на откосите и гарантиране на неговия стабилитет;

•       Профилиране на депонираните (в т. ч. и тези от преоткосиране ) отпадъци, включващо разстилане и подравняване с булдозер;

•       Уплътняване на отпадъците (минимум трикратно преминаване с валяк, булдозер или компактор);

•       Изграждане на горен изолиращ екран;

•       Полагане на изравнителен слой от земни маси;

•       Полагане на хидрогеомембрана;

•       Изграждане на дренажна система за събиране и отвеждане на инфилтрираните (през рекултивиращия слой) води извън тялото на депото;

•       Полагане на рекултивиращ пласт върху всички планирани терени;

•       Изграждане на газоотвеждаща система за улавяне и безопасно извеждане на биогаза;

•       Изграждане на хидротехнически съоръжения за събиране и отвеждане на повърхностните (атмосферните) води извън тялото на депото;

•       Изграждане на хидротехнически съоръжения, които изключват достъпа на външни скатови води към депото;

•       Биологична рекултивация на технически рекултивирания терен - с площ 42 декара.

С изпълнението на настоящите дейности и с приключването на първия етап от рекултивацията на депото, който се финансира със собствени средства на община Сливен и не е част от проект „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Ямбол - Първа фаза“, ще се постигне една от целите на проекта - закриване и рекултивация на депо за неопасни отпадъци  на Община Сливен.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама