Христо Иванов: Надявам се докладът на Венецианската комисия да подейства очистващо на някои парламентарни сили

16:35, 14 окт 15 / Политика 25 398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на правосъдието Христо Иванов посочи, че се надява окончателният доклад на Венецианската комисия за промените в Конституцията, който все още е не готов, да подейства "очистващо" на някои от парламентарните сили. Той каза това на пресконференция за реформа в юридическото образование.

Неофициалното становище на Венецианската комисия, което се очаква да бъде оповестено до десетина дни, сочи, че трябва да бъдат заложени допълнителни гаранции за независимостта на съда в паритета между квотите във ВСС, защото в "бившите социалистически държави са наследени мощни прокуратури, които застрашават независимостта на съда". Това съобщи ден по-рано mediapool.bg.

Така на практика експертите на комисията не подкрепят искането, срещу което се обявиха и повечето политически сили, да се преразгледат квотите на прокуроратурата във ВСС, за да се гарантира независимостта им.

В доклада има и препоръка за въвеждането на задължително явно гласуване при взимането на кадрови решения от ВСС. По този повод министър Иванов коментира, че се надява тази идея вече да не бъде възприемане от различни политически кръгове като "атентат срещу демокрацията".

Наред с тези препоръки експертите на ПАСЕ подкрепят още парламентарната квота да се избира с квалифицирано мнозинство от 2/3 от депутатите, да се преосмисли ролята на министъра на правосъдието, както и във ВСС да влизат повече представители на научните среди и адвокатурата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама