Русенец осъди бивш работодател за неплатени заплати

16:18, 14 окт 15 25 498 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Русенският районен съд се произнесе в полза на мъж, който завел дело срещу бившия си работодател. През 2008 година човекът започнал работа в „ПГС-96“ ООД като кофражист. Първоначално всичко вървяло добре, но през юли 2014 г. му било начислено, но не и изплатено цялото трудово възнаграждение, като не получил парите си в пълен размер и за януари и февруари 2015 г.

При прекратяване на трудовия договор, работодателят начислил, но не изплатил дължимите обезщетения за неизползван платен годишен отпуск.

Човекът си потърсил правата в съда. От „ПГС-96“ ООД не взели никакво отношение към делото срещу тях, въпреки че били предупредени от съда за възможните последствия. Дори когато магистратите изискали трудовото досие на ищеца, то не било изпратено, въпреки че определението на съда е получено лично от управителя на фирмата.

В крайна сметка било постановено неприсъствено решение, в което са уважени исканията на работника.

Така дружеството-работодател било осъдено да плати 1 390 лева брутно трудово възнаграждение за юли 2014 г. и за януари и февруари 2015 г., 66 лева за неизползван платен годишен отпуск, заедно със законната лихва върху сумите, считано от датата на подаване на иска, както и 81 лева обезщетение за забава.

Фирмата ще трябва да поеме и разходите за адвокат на бившия си работник – 500 лева и да плати още 155,60 лв. държавна такса върху уважените искове.

Неприсъственото решение е окончателно и не подлежи на обжалване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама