Предизборен транспарант скара жители на блок в Шумен

16:07, 14 окт 15 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Агитационен транспарант на кандидат за кмет на Шумен, поставен върху блок на ул. „Марица” 43 в града предизвика междусъседски спор и жалба в Общинската избирателна комисия.

Живущите във вход №5 осъмнали с предизборната реклама, закачена на фасадата на сградата, без да са дали съгласие тя да бъде поставена, пишат те в жалбата си пред ОИК, внесена в края на миналата седмица.

В отговор, комисията изискала от партийната коалиция, издигнала кандидата да даде доказателство за това има ли съгласие за поставяне на агитационния материал.

Според предоставения документ, Димитър Йорданов, в качеството си на домоуправител на входа е дал съгласие за поставяне на рекламното пано.

Оказва се обаче, че Йорданов не е вписан като управител на етажната собственост в регистъра и според регистрационната карта, предоставена в община Шумен, управител е Цветан Цветков, макар и с изтекъл към момента мандат.

Освен това в решението на ОИК се посочва, че според Закона за управление на етажната собственост, отдаването под наем или предоставянето за ползване на общи части на сградата, може да стане само с решение на Общото събрание на етажната собственост. От ОИК уточняват, че за поставяне агитационния материал се изисква изрично съгласие на живущите в блока.

В крайна сметка общинската избирателна комисия е наредила на кмета на Шумен Красимир Костов да премахне и изземе предизборния транспарант.

Междувременно от вчера пък в блока е пусната подписка с искане агитационното пано да остане.

„Не ни питаха като го слагаха, сега искат разрешението ни да не го махат”, недоумяват хора от входа.

Живущи в блока казаха, че инициатори на контра -подписката са домоуправителят Йорданов и човекът, който е поставил паното. Съоръжението е собственост на „Евроконсулт” ООД. Поставено е преди 5-6 години, но на тази фасада никога не е висяла търговска реклама.

Блокът до спортното игрище над „Лидл” в Шумен е известен в града с прозвището „Грозния блок”, заради олющената и от години неподдържана мазилка.

 „Построен е през 1976 г, навремето тук живееха преподаватели от ВПИ-то, музиканти, артисти”, припомнят обитателите му. Според тях е редно нещо да се направи с грозния му външен вид, рекламни пана например могат да покрият изронената боя.

Докато спорът дали транспарантът да остане на фасадата на блока набира скорост, от Община Шумен умуват как да го свалят.

Оказва се, че дирекция „Инспекторат” отговаря само за премахването на афиши и плакати, залепени на нерегламентираните за целта места, обясни директорката на инспектората Свилена Иванова. Тя уточни, че до петък въпросът със свалянето на „незаконния” агитационен материал ще бъде разрешен.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама