Нелегален емигрант без редовни документи беше осъден в Русе

15:47, 14 окт 15 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пореден нелегален емигрант е осъден в Русе. Мъжът с основно образование твърдял, че е кюрд от Ирак, но това не е сигурно, тъй като разполагал само с копие на иракска лична карта, но не и с оригинална такава. В него били открити и италиански травел документ и италианско разрешително за пребиваване, издадени на името на друг човек.

Освен в Ирак, компактни маси от кюрди живеят още в Турция, Иран и Сирия, а големи малцинства от този народ има в Афганистан, Израел, Казахстан, Ливан, Туркменистан и редица други държави, някои в близост до етническото им землище, а други не.

На нелегалният емигрант бил назначен служебен адвокат и преводеч, които са за сметка на българския данъкоплатец. Мъжът бил заловен на 14 септември 2015 г. на ГКПП „Дунав мост“, при опит да премине от България в Румъния.

Той се признал за виновен и сключил споразумение с прокуратурата, в което било договорено наказанието му – 5 месеца лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок, както и 300 лева глоба. Приспаднато му е времето, през което е бил задържан. Възпитателната работа с него е възложена на служителите на отдел „Миграция“ при Областната дирекция на МВР в Русе.

Копието на иракската лична карта не се връща на приносителя му, а остава към делото. Италианските документи пък ще се изпратят на посолството на Италия в София.

Одобреното от съда споразумение има последици на влязла в сила присъда. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама